Blog projetku stránek o bederkách
Zprávy, poznámky a úvahy




Das Indianerspiel
Indiánské hry - německý amatérský film, 1995

Archer, 21.3.2020

indianerspiele - indian game - 1995 Tento film si našel mé srdce už před několika lety. Skupina chlapců (Leo, Wolfi, Micki, Dirk, Holger, Eddi, Volker, Gerdi, Erwin, Massi a další) před kamerou sehráli příběh o střetu indiánů a bělošských pistolníků. Indiáni jsou oblečení jen do černých a nebo červených bederek, mají luky a nože. Pistolníci vypadají jako... pistolníci.
Příběh se odehrává na břehu jezera a v lesích kolem něj (pravděpodobně někde v Německu). Je to němý film v barvě. Velká a celkem zdařilá improvizace herců má v sobě auru čitelného nadšení.

Tento film se mi líbí zejména z bederkářského hlediska. Měl jsem nejprve jeho výrazně nekvalitní kopii (200MB), později jsem na internetu našel o něco kvalitnější verzi (870MB). Z této lepší verze jsem pak před lety zkoušel udělat pár screenshotů do dedikované fotogalerie. Výsledek byl i přes mou snahu hodně mizerný. Po několika měsících jsem proto tuto fotogalerii ze stránek odstranil.

indianerspiele - indian game - 1995 Jeden z těchto zmiňovaných screenshotů zde přikládám jako ilustraci. Prosím, mějte na paměti, že se jedná o zdaleka ten nejostřejší sreenshot ze všech pořízených. Léta jsem čekal na to, že se mi podaří získat kvalitnější kopii pro získání sreenshotů. Čekal jsem na zázrak, který jsem podpořil rozhozením sítí do hlubin internetu. Pochopitelně, že bez úspěchu. Mé nerealistické představy o HD a nebo dokonce o 4K definitivně vzaly za své. Zázrak se pochopitelně nekonal, jak jinak. Kamera, která byla při filmování použita, sama o sobě nestála za nic. Dostupné verze filmu jsou (zřejmě) sejmuty VHS kamerou z promítacího plátna a zabité je to definitivně použitým kodekem. Je to velká škoda, protože (zejména) kostýmy mladých indiánů jsou opravdu velmi povedené. Mít tak stroj času a těm klukům dát do rukou dnešní 4K kameru...

Přikládám zde 6 + 1 kvalitních fotografií, které byly při natáčení pořízeny poctivým fotoaparátem. Představte si, kdyby byl v této foto-kvalitě natočen i film.

indianerspiele - indian game - 1995 indianerspiele - indian game - 1995
indianerspiele - indian game - 1995 indianerspiele - indian game - 1995 indianerspiele - indian game - 1995 indianerspiele - indian game - 1995

(Update příspěvku ke dni 2.4.2020)

Následují další tři obrázky související s filmem. Tyto obrázky nám zaslal jeden z fandů našich stránek, letně-táborové oddílové indiánštiny a indiánských bederek. Tyto tři obrázky jsou pro mne nové, dávám je sem jako zbrusu nový materiál. Stejně tak jsem vyměnil několik původních obrázků za jejich výrazně lepší verzi (asi 2/3 z nich), ke kterým jsem se dostal skrz stejný zdroj. Pokud jste si tedy ze stránek před 2.4.2020 stáhli do svého privátního archivu obrázky nad tímto textem, tak Vám doporučuji update Vašeho archivu jejich novým stáhnutím.
Děkuji tomuto člověku - který si z osobních i profesních důvodů nepřeje být v titulkách projektu - za skvělou spolupráci. Společnými silami můžeme tomuto našemu projektu výrazně prospět. Tak, jako se to stalo právě nyní:


indianerspiele - indian game - 1995 indianerspiele - indian game - 1995 indianerspiele - indian game - 1995

Bederky techto mladých indiánů jsou tvořeny ze dvou samostatných částí. Chlapci si na sebe nejprve oblékli ručně šitá červená tanga a teprve pak si na sebe natáhli flapy připevněné k opasku a nebo ke šňůrce. Proto mají na sobě zdvojené opasky, respektive provázky kolem pasu. Jeden opasek drží tanga, druhý flapy. Je to skládačka. Oba díly jejich bederek ala provlíkačky by se tedy daly nosit i samostatně.

Tento film by v současné době již pravděpodobně nevznikl. Na dnešní dobu je až příliš odvážný. Oděv indiánů by dnes vypadal bezesporu jinak. Rozhodně by to nebyla (jen) červená tanga ozdobená po obou stranách flapy. Blízká hranice plné nahoty těchto indiánských chlapců je směle překonávána právě za pomoci jejich bederek a to je - zejména v současné době - docela problém. Bederky se na tělech nahých děvčat a chlapců stávají oděvem ze zakázané třinácté komnaty.

Rád bych věděl o tomto filmu víc. Co to bylo partu chlapců? Byli z jednoho oddílu? (Pravděpodobně ano.) Kde je to místo, kde se film točil? Kdo stál za kamerou? Kdo jim navrhl jejich bederky? Ti chlapci si oblékli jejich bederky poprvé při natáčení filmu a nebo je nosili i dříve, například na společných letních táborech? Jak se těm chlapcům líbilo, když jejich těla poprvé ochutnala tento velmi nezvyklý a velmi odvážný indiánský oděv? Byl jim příjemným? Styděli se? Cítili se být indiány (v tom nejlepším slova smyslu) a nebo tomu bylo, třeba, jinak? Co se stalo s (indiánskými) rekvizitami a kostými po natáčení? Jak se rozhodovalo, kdo bude ve filmu indiánem a kdo pistolníkem? Jaké byly v tomto ohledu preference jednotlivých chlapců? Bylo něco, co se jim nepodařilo realizovat podle původních plánů? Stal se pak někdo z těchto chlapců bederkářem na základě této živé zkušenosti? Pokud ano, jaký byl hlavní ideový základ tohoto hobby? Byli to Indiáni? A nebo to byl někdo jiný /něco jiného? Jak dlouho jim to pak, eventuelně, vydrželo? Nesl se tento film na proudu letního tábora a nebo nějaké podobné akce ukryté v pozadí, respektive, navazoval snad na živou oddílovou/táborovou indiánštinu, kterou se plně inspiroval? Co si o tomto filmu a o jeho natáčení myslí jeho aktéři dnes? Co si dnes myslí o bederkaření dětí a dospělých? Jsou někde v soukromých archivech schované další fotografie z tohoto natáčení? Existuje nějaký deník popisující okolnosti vzniku a produkce tohoto filmu? Jsou tito chlapci, dnes již zralí muži, stále v živém kontaktu? Prošly si později jejich děti také nějakou tou bederkářskou etapou, tedy prosáklo bederkaření (indian-hobbyism) hlouběji do jejich pozdějších rodinných životů? Nebo by dnes byli aktéři tohoto filmu raději, aby film vůbec nevznikl? Atd...

Na film se můžete sami podívat:
film Das Indianerspiel (1995) je k dispozici on-line zde
V lepší technické kvalitě se mi jej nepodařilo nalézt.


Bederky těchto chlapců si mne našly. Vlastně hlavně proto vznikl tento můj příspěvek. Pokud máte o filmu a o jeho vzniku nějaké další informace a nebo dokonce nějaké kvalitní fotografie, tak je se mnou, prosím, sdílejte.

Martinusmagnus wrote about the movie aditional info:

...regarding the "Indianerspiel" movie.
As far I can see it was produced by a German boyscout group "Seeadler" in 1962 and 1964. At the beginning of the movie there are some still showing boyscouts.
Not sure, if I remember right, but I think somewhere I read that it was a boyscout group from Hamburg, Germany, who traveled to Scandinavia to make this movie.
I think it was filmed in Super-8.
The copyright at the end is Pojkart, Lübeck (in Germany) 1995.
Well, such kind of movies are in our days very close to be banned.



Červená v bílé - vzájemné představení berderkařiny

Ikranvi, 8.3.2020

Do mého dětského oddílu jsem začal chodit až když mi za půl roku dvanáct let. V případě mého oddílu to bylo považováno za velmi pozdní nástup. Běžný nástup do oddílu byl nejpozději v deseti letech. Chlapci i dívky od devíti do deseti let měli při přijímání do oddílu přednost. Já jsem měl ale to štěstí, že jsem dostal doporučení ke vstupu od mých dvou přátel a zároveň spolužáků ze základní školy, kteří již byli členy tohoto oddílu, a tak jsem se stal součástí toho fantastického společenství. Oddíl si jel ve svých vlastních kolejích, zcela mimo dosah a vliv Skautů, Pionýra, Junáků a dalších takových – a nesmírně mu to prospívalo. Vedoucí, přátelé a různí podporovatelé byli obrovští nadšenci, kteří by dokázali vymyslet fantastická dobrodružství i kdyby se měl celý oddíl zavřít na týden do opuštěné fabriky za deštivého počasí podzimu. Vzdělávali nás explozí her a nápadů, vedle kterých by nijak výrazně nezářila ani hvězda pana Setona. Den nástupu do mého oddílu byl můj nejlepší den v mém životě. A druhý nejlepší den byl ten, když jsem z tohoto oddílu po čtyřech letech opět vystupoval, abych byl přijat za člena jeho dospělé verze, které jsem členem dodnes.

S mým oddílem jsem se podíval až pod nejvyšší vrcholky Alp, do českých hor, prozkoumal jsem pobřeží severních i jižních evropských moří, podíval jsem se aktivně do českých i slovenských jeskyň, sjel jsem několik velkých i menších řek, po několik měsíců jsem po indiánsku žil na loukách, (legálně) ve chráněných oblastech v tuzemsku a v zahraničí, prošel jsem stovky kilometrů po českých lesích, spal jsem mnoho nocí v teepee, ve srubech, pod širákem a dokonce i na chorvatských ostrovech jako indiánský Robinzon. Prakticky celý zbytek mého dětství jsem po nástupu do oddílu prožil v raketoplánu dobrodružství. Naučil jsem se žít v přírodě a respektovat ji v její krásné rozmanitosti, kráse a laskavosti. Také jsem ale jako dítě pochopil, že může být krutá, drsná a nebezpečná. Obrovské plus mého oddílu byl právě v tom, že nás vedoucí učili na co si v přírodě dávat pozor a jak se z problémů dostat, když se už do nějakých dostaneme. Učili nás odpovědnosti. Učili nás předvídat a myslet. Na sebe i na své druhy. Naučili nás tolerovat cizí nedokonalosti. Nesnažili se nás ale překovat do naivních a důvěřivých troubů, naopak nás naučili myslet kriticky. Naučili nás používat selský rozum a naučili nás nestydět se za to. A také nás naučili milovat naši vlast.

Měl jsem jako dítě obrovské štěstí, že jsem padl do tohoto kolosálního megastroje na dobrodružství, na zážitky, na zkušenosti, na přátelství a na znalosti. Z toho všeho dnes čerpám víc, svým způsobem, než ze znalostí, které jsem získal v běžných školách.

A uprostřed toho vykvetla má bederkařina, která však, poněkud paradoxně, vůbec neměla svůj zdroj v mém oddíle. Ten první impulz přišel z filmového plátna, když jsem viděl film Avatar.

Skrz Avatar se ze mě stal bederkář. Ten to odstartoval velmi nepřehlédnutemným způsobem. A pro mne pak nemohlo být lepšího prostředí pro aktivní bederkařinu, než bylo mé oddílové prostředí. Možnosti oddílu v tomto smyslu hraničily s možnostmi mimozemské Pandory a indiánských plání.

To předvánoční představení filmu Avatar roku 2009 bylo v mém chlapeckém životě opravdu přelomové. Bylo to svým způsobem stejně přelomové, jako můj vstup do oddílu jen pár měsíců před tím. Avatarem jsem se zamiloval do fantasijního světa Na`vijů, modrého lidu z měsíce Pandory. Personifikoval jsem se do jednoho z nich. Představoval jsem si, že jako dítě Na`vi objevuji měsíc Pandora, tu úžasnou a doslova nadpozemsky krásnou přírodu. Už při sledování filmu mne zaujal oděv Na`vijů; jednoduchá a nesmírně odvážná bederka, ten zvláštní a velmi cizokrajný oděv, který mne doslova vzrušoval. Už v tom kinosále jsem si představoval sám sebe i mé přátele, jak v tomto pouhém lehkém oděvu létáme na Ikranech a nebo jak spolu objevujeme prales i magnetické hory a jak spolu čelíme lidským vetřelcům. Filmu Avatar jsem naprosto a beznadějne pro další roky propadl. Modrou barvu jsem si na kůži nenatíral, to ostatní mne ale hodně bavilo. Výroba pandorských zbraní, luku a nože. Výroba pandorské obuvi, tedy v mém případě jen lehké sandály. (Na´vijové ve filmu obuv nepoužívají... pozn.) Výroba ozdob, výroba mé pandorské bederky a zejména pak její aktivní užívání. Zde tento typ bederky nazýváte jako tanga s předním flapem. Tak přesně do tohoto oděvu jsem se zamiloval. Nesmírně rád jsem jej nosil nejen doma v mém pokoji ale zejména v lese, a to i v zimním období. Skvěle se to dalo nosit místo slipů. Ten úzký přední flap v kalhotech kupodivu nevadil. Buď se dal do jedné z nohavic a nebo se prostrčil mezi nohama a tak jsem měl na sobě místo jedněch tang dvoje naráz. :)

Můj pandorský svět jsem od prvních chvil považoval za mé velké tajemství, které jsem nesděloval ani mým nejlepším přátelům. Byla to moje pokladnice, můj svět. Však jsem se také za to, že si hraji na dítě Na`vijů, před kamarády styděl. Nechtěl jsem, aby to věděli. A přesto jsem si ve fantaziích tak rád přehrával to, že jsme spolu s mými kamarády Pandoře zasvěcení a že jsme skuteční Na`vijové. Jenže já se před kamarády za nošení bederky styděl. Připadalo mi to až příliš intimní. Že jsem členem oddílu, kde jsou bederky naprosto přirozeným oděvem na léto, jsem tehdy ještě nevěděl. Asi ještě nebyla ta správná příležitost mi to říct.

Přehrával jsem si mnoho situací, jak zejména mému oddílu představím mou vysněnou Pandoru a mou bederku coby krásný a dokonalý oděv pro mimozemské indiány. Byly to velmi odvážné představy, o kterých bych zde, možná, mohl později sepsat několik kratších příběhů. Nakonec se mi jeden z těchto příběhů podařilo realizovat.

Příběh představení mé bederky a tím i Na`vijštiny mému oddílu je ve své podstatě jednoduchý. Půl roku po mém příchodu do oddílu jsme se dostali k nové klubovně, která nahradila původní malou místnost, která nám z různých důvodů už dávno nevyhovovala. Naše nová klubovna jen potřebovala připravit pro používání. Původně to bylo skladiště pro věci, které byly příliš špatné na to je mít někde doma a nebo v dílně a zároveň byly příliš dobré na to je hned vyhodit na skládku. Toto naše velké stěhování s úklidem se stalo jednoho dne těsně před koncem školního roku. Brali jsme to opravdu z gruntu. Novou klubovnu, což byla celkem velká místnost v podkroví jednoho domu, jsme měli vyklidit a vymalovat na bílo. Věděli jsme, že při malování budeme celí od barvy a tak jsme si na to vzali stará trička a kalhoty. Já jsem měl na sobě ještě něco navíc; na úklid a malování jsme měl pod mým pracovním oděvem místo slipů mou pandorskou bederku. Idea mého nápadu byla smělá. Přijít na úklid a převléknout se, nebo se spíše svléknout z běžného pracovního oděvu do oděvů dětí Pandory, tedy do pouhé bederky. Nejprve to bylo jen bláznivou myšlenkou, se kterou jsem si po několik dní pohrával bez nároku na její opravdové realizování. Ta představa si mne opravdu našla, bylo v tom i dost toho klukovského vzrušení, proč to nepřiznat. Když jsem si doma bral pod kalhoty mou bederku místo slipů, tak jsem stále nevěřil tomu, že bych se do ní při práci odvážil svléknout. Má bederka mi pak byla při práci pod kalhoty fyzicky nesmírně příjemná. S rozkoší jsem si užíval ten charakteristicky příjemný pocit obléknuté bederky, ten příjemný komfort odvážného stylu, kdy mi jen pouhý provazec látky natěsno protékal mezi půlkami a kdy jsem měl pohlaví pevně a přesto komfortně uloženo v té látkové kapse přiléhavých tang. Přední flap jsem měl zatím prostrčený mezi stehny, kde dočasně tvořil sekundární vrstvu tang.

Naše práce začaly vyklízením klubovny. Bylo nás na to deset a tak nám šla práce od ruky. Pak se polovina mých kamarádů a kamarádek pustila do vyklízení sklepa a já zatím s jedním z mých kamarádů a se dvěma kamarádkami připravoval stěny vyklizené místnosti na malování. Malování začalo položením ochranných prvků na podlahu, škrábáním stěn a zároveň čištěním topných těles od starých barev. Škrabky, drátěné kartáče a smirek pilně plnily klubovnu prachem. Velmi rychle jsme přijali fakt, že se ten den opravdu hodně ušpiníme. Nevadilo nám to, ta práce nás bavila. S dívkami jsme si zatím povídali o našich oddílových výpravách a zejména pak o našem společném letním táboře, který nás za dva týdny čekal. Pro mne to měl být vůbec první tábor v mém životě. Byl jsem na ten tábor zvědavý. Při tom škrábání stěn jsem se dozvěděl, že minulý rok byl tábor věnovaný Vikingům a že rok před tím letěl nad pláněmi prérií v indiánském stylu. Zejména to druhé mne nesmírně zaujalo. O loňském táboře jsem už něco zaslechl, ti indiáni pro mne ale byly novinkou. Po dobrou hodinu jsem při práci žil příběhy z tábora. Zejména dívky byly velmi dobrými vypravěčkami. Nepovídali jsme si ale jen o letních táborech. Řešili jsme například i naše oddílové divadelní vystoupení, říkali jsme si repliky, chvíli jsme dokonce i zpívali, komentovali jsme dění ve světě, povídali jsme si o lese, ve kterém jsme nedávno luštili šifry, jedna z dívek byla velkým fandou do astronomie a tak jsme měli přednášku o Slunci (na svůj věk třinácti let byla opravdu velmi erudovaná, byl to pro ni zjevně víc, než jen koníček) ale povídali jsme si i o zcela běžných věcech; o škole, o odnášení odpadků, o plavání, o filmech, o nově postaveném bazéně v našem městě, o skvělé zmrzlině prodávané na nedalekém náměstí, o nedávné bouřce, která poškodila několik střech v okolí, o našich nočních snech a tak vůbec o tom všem, o čem si povídají děti, když jsou spolu a když je jim dobře.

Bylo snad jen jediné tabu, (tedy kromě těch dalších přirozených tabu) které jsem si nechával pro sebe, a to téma bederkaření a vůbec Avataru. Tohle mé tajemství se však velmi rychle bortilo při vyprávění těch dívek. S úžasem jsem se dozvěděl, že se na táborech bederky běžně používají. Zejména pak na před-loňském letním táboře, který měl za hlavní téma prérijní indiány. Ta naprostá samozřejmost, se kterou mi popisovali nahé chlapce a dívky, kteří na letním táboře na sobě za horkých letních dní nosili po indiánsku jen pouhé bederky, mne docela šokovala. Snažil jsem se můj úžas skrýt ale nedařilo se mi to. Velmi správně ale poznali, že se mi to téma líbí. Ohledně indiánsko-oddílových bederek jsem tak dostal vyčerpávající přednášku. Překvapovalo je, že o oddílových bederkách nevím. Předpokládali, že nošení bederek je v našem oddíle všeobecně známou skutečností. Já to ale opravdu nevěděl.

Nešlo zatajit, že je mi představa nošení bederek velmi sympatická. V té chvíli jsme již byli se škrábáním stěn hotovi. Odložil jsem škrabku a hned vzápětí jsem odložil i svou košili a kalhoty. Na sobě jsem měl pouhou bederku. Tehdy jsem ji měl vyrobenou z bílé látky dodatečně obarvené červenou barvou v horké lázni. Byl to můj poslední model , skvěle padnoucí typ, s předním flapem zakotveným na koženém řemínku prakticky nečitelným tunýlkem a s tanga částí ukotvenou na druhé straně nejprve na volno kolem koženého řemínku a po návratu proudu látky zpět k pohlaví vzájemným sešitím obou látkových proudů v té nejspodnější slipové části. Oba látkové provazce mi tak mezi půlkami splývaly v jeden. Bylo to velmi elegantní řešení zpevnění konstrukce bederky - jak ve smyslu estetiky, tak funkčnosti.

Stál jsem tam mezi nimi jako indiánský chlapec. Byl jsem doslova nabodnut na kůl vzrušení a zároveň studu. Vzrušení pramenilo z toho, že jsem se poprvé v životě někomu představil v mé pandorské roli. Vyloženě neindiánské prostředí a celkově neindiánské okolnosti svléknutí do pouhé bederky nebyly žádnou nevýhodou. Byl to nesmírně zajímavý kontrast. Bylo to velmi povedené zrealizování mých fantazií. A ten stud? Ten byl v té chvíli velmi přirozeným. Vypadal jsem v té mé bederce opravdu dost naze, zejména s ohledem na fakt, že má bederka postrádala zadní flap. Můj oděv jsem uvedl jako kostým z pandorského světa, čímž jsem se zároveň naplno přiznal k tomu, že pro me je film Avatar něčím víc, než jen filmovým příběhem.

Čekal jsem, že na mne budou nevěřícně zírat. Že je ovládne úžas, který ve výsledku možná nebude tak úplně pozitivní. Opravdu jsem si nebyl jist, jak to dopadne. Pak mi to najednou došlo. Mou proměnu v „modrého indiána“ (jak to nazvali) přijali přátelsky, až téměř spiklenecky. Od první chvíle to přijímali velmi pozitivně. Ani nevypadali překvapeně, že to na sobě mám. V té mé nečekaně představené mimozemsko-indiánské roli jsem se jim velmi líbil. Hned začali srovnávat mou bederku s bederkama z jejich táborů a v tomto srovnání můj typ více než jen obstál. Velmi je zaujalo jednoflapové provedené mé bederky a také to, že to mám právě na sobě. Přiznal jsem jim, že jsem se na tohle svléknutí do pouhé bederky několik dní chystal a že jsem opravdu vůbec netušil, že tím „nesu dřevo do lesa“. Mým obavám z přijetí mé bederkařiny se jen smáli a já pochopil, že na sobě vůbec nemám žádný extra zvláštní oděv ale spíše jen všeobecně známou oddílovou uniformu na léto.

Pak do místnosti přišel náš vedoucí, který se přišel podívat na naši práci. Za očistění stěn i radiátorů nás pochválil. S úsměvem se na mne pak podíval a mou bederku zhodnotil jako velmi zajímavý pracovní oděv. Na ideovou základnu mého oděvu přišel velmi rychle sám. Jen se zeptal:
„Avatar…?” a já mu na to jen tiše kývl.
„Nováčky na letních táborech zasvěcujeme do nošení bederek v obřadu přijímání, ty už ale, jak tak vidím, zasvěcen jsi. Máš moc pěknou bederku, docela odvážný typ - ale sluší ti. Klidně si to takhle vezmi na tábor. Tohle se tam bude líbit…“ zasmál se a tím jsme se vrátili zpět k naší práci. Místnost jsme pod jeho dohledem začali natírat barvou. Nejprve stěny. Šlo nám to velmi dobře. Pak jsme natřeli radiátory.

Jako polonahý indiánský kluk jsem práci skončil se zcela bílým tělem. Drobné kapky barvy a pak i několik cílených ataků štětcem, kdy se na mně přítomní natěrači i natěračky vyřádili, udělalo své. Asi nejodvážnější bylo nadzvednutí mého předního flapu a promáchnutí štětkou po „tváři tang“, zatímco jem lezl ze štaflí. Tehdy už bylo zcela jasné, že se při malování zašpiníme bílou barvou víc, než bych byl kdy čekal. Ke konci malování jsem měl na sobě pracovní oděv vlastně jen já, a to mou bederku. Červená látka mé bederky jen prosvítala skrz tu bílou malbu a musím přiznat, že to vůbec nevypadalo špatně. Ti ostatní tři dokončili malování stěn zcela nazí. Toho dne bylo krásné horké počasí a tak... jsme si to mohli dovolit. Horko nám bylo i když jsme byli prakticky nazí a pod tou střechou nám bylo horko dvojnásob. Než jsme se pustili do natírání radiátorů, tak nás čtyři museli ostříkat na zahradě hadicí. Pro zbytek chlapců a dívek to byla velká show, kterou si náležitě užívali.

Tím jsem se oddílu představil jako bederkář, což tehdy bylo velmi přirozeným stavem všech oddílových členů, zejména na letním táboře. Za týden jsem dostal seznam věcí na letní tábor a tam jsem se konečně oficiálně dozvěděl, že si mám vzít na tábor i bederní roušku. Bederky byly vykresleny schematicky i s pokyny na jejich výrobu a rozměry. S obrovskou hrdostí jsem si všiml, že můj „typ Avatar“ tam byl vyobrazen jako možná varianta k již užívaným táborovým provlíkačkám. O konstrukci mé bederky se kamarádi i kamarádky v oddílu docela zajímali. Skvěle si ji mohli prohlídnout - a také toho náležitě využívali. Zejména, když jsem na štaflích se štětkou v ruce maloval naší klubovnu. Když se rozkřiklo, že jim tam klubovnu maluje indiánský mimozemský kluk, tak se na mě z toho sklepa chodili zvědavě dívat. Ti, kteří tam toho dne nebyli, tak tímto návodem získali perfektní popis. Měl jsem z toho tehdy velmi dobrý pocit, když jsem si představil, jak v kruhu vedoucích ten návod na bederku podle mého vzoru vznikal. Zejména, jak ji pak kreslili na ten papír. Zjevně se mi podařilo odprezentovat tento krásný oděv opravdu dobře, i když jen jako pracovní oděv pro malování stěn.

Následující letní tábor byl skvělý. Nejen tou bederkařinou. Ano, bederky jsem tam běžně nosil. Co týče ostatních spolu-táborníků a pandorské módy, tak ta tam hrála doslova první housle. Tanga bederky s předním flapem se staly běžným tábornickým oděvem mnohých chlapců i dívek (včetně některých našich vedoucích), třebaže jsme na táboře Pandoru a nebo indiány toho roku neměli za nosné téma. Tábor byl věnován antickým bájím.

Avatar byl na táboře hned následující rok a další rok byl věnován severoamerickým indiánům. A fungovalo to skvěle. Dodnes tyto tábory jedou pod parou ohňů nadšení těch nejlepších lidí a bederek se dodes nebojí(me).

Má bederkařina má dodnes za vlajkový oděv tanga bederku s předním flapem, mohu se však směle přiznat k tomu, že si na sebe rád obléknu i klasické indiánské provlíkačky.

Díky za stránky o bederkách. Bederkařina je krásné hobby. Jen není pro každého a ne s každým se také dá sdílet. Je to vysoce exkluzivní a vysoce nezvyklé téma.




Bederkařina (i) v korunách stromů

Maple, 5.3.2020

Už jako chlapce v předškolním věku mne fascinovaly stromy a lesy. Nejlépe jsem se vždy cítil mezi stromy. Jak to bylo jen trochu možné, tak jsem chodil do lesů. Stále častěji jsem z jejich strany čerpal pohádkově-dobrodružnou fantazii. Stromy jsem si rád kreslil, měl jsem o nich mnohé sny. Dlouho před desátým rokem mého života jsem si představoval, že jsem ochránce stromů. Později, že jsem (indiánsko-pohádkový) skaut lesního krále. Tím jsem se dostal až do velmi intenzivních příběhů lesních elfů, které byly tím nejlepším extraktem toho nejlepšího z indiánů, Tarzana a Mauglího.

Mé stromy z této široké půdy vyrůstaly až ke hvězdám.

Každé jaro jsem byl šťastný, když jsem viděl, jak se kmeny stromů vrací život do větví, jak v létě majestátně stíní ze svých nedostupných výšek prostor pod sebou, jak na podzim září barvami, a jak jsou nakonec po několik měsíců zimy jen melancholicky spícími konstrukcemi, které se vypínají nad bělavým sněhem jako spící obři, spící jeřáby života.

Stromy jsem považoval za mé přátele. Mluvil jsem s nimi a stromy mluvily se mnou. Někdy se uměly pohybovat po kořenech (jako Entové pana Tolkiena, třebaže jsem o Pánu Prstenů tehdy ještě neměl ani ponětí) a já by jejich dítě, které bylo vyslancem v říši lidí.

Když mi bylo devět, možná deset let, tak jsem viděl jakýsi dobrodružný film o lidech, kteří bydleli v korunách stromů. Ten film byl v tomto shodný s jedním z dílů Star Wars. I tam na jakési planetě bydleli domorodí humanoidé ve stromech, ve kterých měli ve výšce nad zemí postaveny chodníky, mosty, domy a různá opevnění. Jméno toho mého filmu o stromových lidech se mi nikdy nepodařilo zjistit. Je také docela možné, že to vůbec nebyl film, ale třeba jen jakýsi dokument – a nebo, že to byl dokonce jen můj sen. Pamatuji se, že jsem byl tehdy nemocný, měl jsem dost vysoké horečky. Kdo ví tedy, co jsem tehdy opravdu viděl.

Fascinovala mne idea toho, že bych se po vyšplhání na strom mohl pohybovat mezi stromy po cestách vysoko nad zemí. S takovou představou jsem si poté pohrával po dobré dva, možná tři roky, až jsem to nakonec s mým kamarádem opravdu realizoval.

Od narození bydlím v panelovém domě na pokraji velkého města. Můj domov je naprosto ideální místo, které čerpá z výhod města i venkova. Z vysokých pater paneláku se dívám přímo do lesa a přes les daleko do kraje. Tím lesem mé rodné město končí – a nebo začíná; to záleží na tom, z jaké strany se na tu hranici mezi lesem a městem díváme. Tento les je místem mnoha mých krásných zážitků. Však aby také ne, když je plný stromů. V tom lese jsem prožil mnohá krásná dobrodružství. Jedno z nich se odehrávalo přímo v jeho korunách.

Do tohoto lesa jsem si nejraději chodíval hrát ve společnosti mých nejlepších kamarádů. Zejména však s jedním z nich, s Vítkem. Známe se spolu doslova od našich prvních dnů. Chodili jsme spolu do jeslí, do školky a nakonec i do základní školy. Byli jsme doslova jako bráchové. Dodnes jsme ve velmi blízkém kontaktu.

Naše tehdejší společné dětské hry (nejen) v našem lese byly plné skvělých dobrodružství, kterým může plně porozumět snad jen dítě. Naše fantazie nás v našem lese doslova nesly na svých křídlech, třebaže tyto naše hry měly, z pohledu dospělého, často jen velmi banální základ. Náš les je zeleným a tajuplným místem s mýtinami, velkými i malými stromy, je prorostlý jen těžko prostupným houštím, teče v něm několik potoků, do své zelené živé kůže obléká ostré rokle a o totéž se celkem úspěšně snaží i v případě několika skal. Zdaleka to ale nebylo jen o tom lese, zajímavé bylo i jeho okolí. Kolem lesa je (bylo) hned několik velmi zajímavých cílů, které jsme s Vítem při našich hrách rádi využívali; nádraží, mohutný železniční most přes řeku, železniční tunel, nádražní stavební sklady, několik divokých skládek odpadu, opuštěných sadů a polorozbořených domů.

V tomto lese jsme spolu zakládali různé tajné skrýše. Tvoření těchto našich opěrných bodů bylo dlouho jen věcí úrovně terénu. Skrýše měly většinou podobu větší skupiny houští, uprostřed kterých jsme si stavěli různé lavice, stříšky a ochranné stěny z různých dřev, které byly později ve své neodvážnější podobě velmi blízké konstrukci lehkých srubů. Do země jsme si tam také zakopávali naše klukovské poklady. Z různých důvodů. Například jako vzkazy nám, do budoucna + 20 i víc let. Nebo vzkazy někomu za sto let. Zakopávali jsme tak i naši kroniku, tajné dokumenty, plány a mapy, zálesácké vybavení (většinou v podobě starého nože, provázku, nádob na vodu, sirky, drobných peněz a tak podobně; představte si to, jak takovou dětskou variantu Preppers.

V těchto našich opěrných lesních skrýších jsme si, zejména v letním období, schovávali i naše lesní kostýmy. Do našeho lesa jsme se z našich paneláků vydávali v civilním oděvu (v létě obyčejné kalhoty, trenýrky a trička), abychom se pak v našich skrýších převlékali za lesáky. Tyto naše lesní oděvy nejprve vypadaly jako letní oděvy lovců Mamutů. Doplněno o bělošské boty, protože po našem lese nešlo běhat jen naboso. Nepořádek v lese by pro naše nahá chodidla nemusel být vždy nutně přívětivý. Blízkost civilizace se na tomto lese, bohužel, uměla podepsat vskutku čitelně. Byly tam různé odpadky, orezlý šrot, sklo a tak. Však jsme se také v tom našem lese těchto odpadků společně nauklízeli. K malé radosti majitelů popelnic po okraji lesa...

Oblékání se do našich lesních oděvů, respektive převlékání se do našich divošských oděvů, byla striktně jen letní záležitost. Byl to náš oděv pro dobré a teplé počasí. Inspiraci pro tento oděv jsme měli z dětských knížek a zejména pak ilustrací příběhů s tématem dávných lovců mamutů. Z hrubých látek jsme si doma i v lese šili různé košile a kalhoty. Moc nám to nešlo, výsledek obyčejně nevypadal zrovna ladně a esteticky. Bylo to ale naše dílo a na tělech to v lesním prostředí docela fungovalo. Tento náš divošský oděv nám dával jistou výjimečnost, cítili jsme se v tom dobře. Pak jsme jednou o letních prázdninách, když nám bylo do třinácti let, vyzkoušeli být v lese jen tak, na Adama. Tento přirozeně originální oděv divochů, tedy jen pouhá nahá lidská kůže vystavená vlivům trávy, listí a větévek byl vyloženě návykový. Hned druhý den jsme si to pod ochranou našeho lesa s rozkoší zopakovali – a další den znovu a pak opět. Být nahým ve veřejně dostupném lese na dohled od paneláku byl pro nás mimořádně nezvyklý zážitek, který jsme si zamilovali. Les byl naším úkrytem, zvláštním světem her, ve kterém jsme ochutnávali dobrodružství za dobrodružstvím. Nahé hry byly jejich tehdejším vrcholem. Pochopitelně jsme věděli, že se vystavujeme nebezpečí, že nás při těch nahých hrách někdo může nachytat. Toho jsme se opravdu obávali. Na druhou stranu by to bez toho zneklidňujícího (ve své podstatě podmanivě příjemného) napětí nebylo ono. Byli jsme v tom lese my dva versus celý zbytek světa. A neuvěřitelně nás to bavilo.

Tehdy v létě toho roku, jen několik dní po našem prvním experimentu s plně odloženým oděvem, nám naše tajné lesní skrýše začal někdo cíleně ničit. Nebylo pochyb o tom, že si v našem lese nehrajeme sami. Velmi rychle jsme pachatele tohoto znesvěcení našich skrýší objevili. Byli to tři chlapci z naší základní školy, naši noví nepřátelé, kterým jsme v našem lese museli čelit. Našli si cestu mezi stromy našeho lesa a my je tam považovali za nevítané vetřelce. Problém byl v tom, že tito tři chlapci byli o rok starší, než jsme byli my dva, takže přímá konfrontace někde na louce by pro nás rozhodně nedopadla vítězně. Stalo se to, co se stát muselo. Naše role byla jasná: byli jsme loveni těmito lovci. Z pozice slabšího strany jsme si s nimi hráli jako myš s kočkou. Ve skrývání jsme byli opravdu dobří a oni v objevování naopak opravdu špatní. Naštěstí. Tohle bylo pro nás (zejména) ve spojení s naší nahotou opravdovou výzvou, kterou jsme oba s rozkoší přijímali. Věděli jsme, že v případě polapení pak budeme… unikátními a velmi cennými zajatci. S nejistým osudem.

Tehdy jsme začali společně začali přemýšlet o té třetí (a námi dosud prakticky nevyužívané) dimenzi našeho lesa: o korunách stromů. Idea stromových lidí ukrytých ve výškách stromů se nám oběma líbila. Nejprve jsme k tomu neměli odvahu, nakonec jsme ale přesto vyšplhali do koruny jednoho smrku, kde jsme si v jeho horních patrech vystavěli z vynesených kmínků a větví hnízdo. Hned nato jsme si podobně upravili vedlejší smrk. Obě hnízda jsme pak propojili tyčemi (suchými kmínky stromů) sestavenými do jakési lávky. Podél lávky jsme nainstalovali lana jako zábradlí. Obě hnízda i s lávkou byla ve výšce asi sedmi metrů nad zemí. Z šerého spodního patra velmi hustého smrkového lesa tato konstrukce kupodivu nebyla vůbec nápadná, zejména, pokud tam někdo něco takového cíleně nehledal.

Práce na našich hnízdech v korunách stromů nás nesmírně bavila. Tím se z nás po zbytek prázdnin, což bylo asi deset dní, stali stromoví lidé.

Další dny jsme rozšiřovali naše hnízda o další stromy, mezi kterými jsme stavěli další propojovací lávky. Měli jsme dokonce vyrobené lanové žebříky pro rychlé opuštění naší stromové pevnosti, zásobu potravin pro případ obléhání (sušenky a láhev limonády). Naše smělé plány na propojení desítek stromů až na úroveň nedaleké skalní římsy jsme naštěstí nerealizovali. Jádro již realizovaného projektu bylo nad relativně bezpečným a měkkým povrchem, zatímco plánovaná trasa korunami stromů by se s každým metrem zvedala výše a výše nad terén obohacený o několik skalních ploch a kamenů. I tak jsme ale zvládli sestavit osm hnízd v sedmi metrech propojených navzájem lávkami. Stromy byly naštěstí blízko sebe, byly zdravé a měly silné větve.

Jistě, dvanácti-třinácti letí kluci by si neměli stavět v korunách smrků hnízda – a už rozhodně ne v sedmi, možná v osmi metrech nad zemí; navíc za použití pochybného stavebního materiálu. Byla to nebezpečná hra, kterou nemohu nikomu doporučit. My dva jsme tehdy ale měli kliku, že jsme z těch stromů nespadli a tak na to mohu vzpomínat v dobrém. Žádným úrazem jsme za to nezaplatili, což dnes považuji za zázrak.

Tehdy v těch středních a vysokých patrech smrkového lesa jsem jej přijímal vyloženě jako kouzelný, krásný, čistý, voňavý a dobrodružný. Vůně zdravých smrků byla v těch výškách doslova omamná. Mladé konce větví a vůbec mladé větve zářily překrásně zdravou barvou jehličí. Obloha z korun smrků vypadala jako by se v ní zrcadlilo modré moře. Pryskyřice se nám na těch stromech lepila v horkých dnech na nahou kůži, nebylo to ale nepříjemné. Patřilo to k tomu. Nahé lezení po stromech, zejména po jehličnatých stromech, bylo pro nás výzvou, kterou jsme s rozkoší přijali. Jehličí nás píchalo, kůra stromů byla jako struhadlo, zejména, když jsme kmen stromu sevřeli mezi nahými stehny. Na nějaké ty škrábance jsme ale příliš nehleděli. Do té doby jsem ke stromům nikdy neměl tak blízko. Ten intimní kontakt nahé kůže s kůrou stromu si mne našel ve spirituálním kontaktu.

V tomto srovnání pak spodní patro lesa vypadalo z těch prosluněných vrchoků stromů až téměř nepřátelsky a studeně. Jako by tam na nás dole mezi stromy číhali vlci. Stromy byly naše bezpečné pevnosti, byly místem klidu a jistoty. Bylo to naše zastavení mezi zemí a oblaky, ke kterému jsme měli klíč jen my dva. Z těch prosluněných a hřejivých hnízd se nám kolikrát nechtělo ani slézat.

Rád bych napsal příběh o tom, jak jsme tehdy byli na našich stromech objeveni tou nepřátelskou partou kluků. Umím si představit zajímavý příběh našeho polapení, nebo našeho úspěšného útěku. S tím perfektním kořením té drobné okolnosti, a to, že bychom byli polapeni jako dva nazí divoši, respektive jako dva divoši, kteří nakonec přelstí své nepřátele a uniknou jim v houštinách. Záleželo by jen na fantazii, kterou bych zde na stránkách rozhodně musel brzdit v mnoha ohledech. Nechat se zajmout, či zdrhnout, toť otázka. A kdyby tam při tom byly i dívky, bojovné Amazonky, které by si nás lovily pro své potěšení, a nebo my je... Těmto společným fantaziím jsme se tehdy spolu s Vítkem v žádném případě nevyhýbali.

Ve skutečnosti to v tomto smyslu moc zajímavé nebylo. Nikdy nás tam ti naši nepřátelé nenašli. Vlastně jsme se jako nazí divoši vyhnuli jakémukoliv setkání. Nevím o tom, že by nás tam v lese někdo nahé viděl. Pod našimi stromy, na kterých jsme byli ukryti, naši nepřátelé prošli jen jednou. Zjevně nás tehdy ani nehledali. Byli plně zaměstnáni kouřením cigaret a rádoby dospělými řečmi, které se našich dvou maličkostí rozhodně netýkaly. Tehdy mne poprvé napadlo, že nás možná vůbec nehledají. Že o nás možná vůbec neví. Že nám možná ty naše pevnosti v houštinách rozbil někdo úplně jiný. Než abych si ale tehdy kazil tu krásnou hru, tak jsem tuto mou kacířskou myšlenku opět rychle zaplašil.

Určitě nás hledali. Určitě nás chtěli ulovit. A určitě nás chtěli svázat a mučit, abychom jim vydali naše zakopané poklady. Jak jinak. :)

Když nám tehdy pod nohama prošli tito naši nepřátelé, tak jsme na sobě s Vítkem měli bederní roušky, náš zbrusu nový oděv do letních lesů. Do tohoto podivuhodně nezvyklého oděvu nás oblékla naše vlastní nahota. Ne však proto, že by nám naše nahá těla připadala v tom lese jako příliš odvážná. Bylo tomu právě naopak. Naše nahá těla se rychle stávala obyčejnými. Za těch několik dní nám to zevšednělo. A co navíc; ta naše nahota sama o sobě nebyla dostatečně divošská, chybělo tomu to správné koření. I proto jsme začali experimentovat s různými ozdobami, řemínky, krátkými ponči, s pruhy látek omotanými a nebo nějak zavěšenými kolem pasu a tak podobně. Pro nás tohle všechno byly ozdoby, ne oděv. Některé naše experimenty byly v tomto smyslu opravdu povedené. Hodně nás to tehdy bavilo.

Asi nepřekvapí, když napíši, že jsme se tímto experimentováním dostali až k bederkám. Naše první bederky vznikly velmi rychlou a velmi odvážnou evolucí. Vítek si jednoho odpoledne vzal sebou do lesa provázek a dlouhý pruh látky. Po svléknutí v lese si tento provázek omotal kolem pasu jako opasek. Pruh látky si pak pod tento provázek provlékl naplocho tak, že mu před pohlavím a mezi stehny tvořil zdvojený flap o šířce (exaktně matematicky vyjádřeno) – na dvě dlaně. Pod flapy byl pak zcela nahý. Stejně tak měl zcela nahý i zadek. Nevypadalo tom na jeho těle špatně, zejména když mi stál čelem, perfektní to ale nebylo. Byl to jen jeden z mnoha našich experimentů, které mnohdy končily smíchem a opětovnou rychlou demontáží takového nápadu z našich těl. Bederka mého přítele by měla bezesporu totožný osud, kdyby mne nenapadlo jedno vylepšení. Dokonce si přesně pamatuji ten okamžik:

Vítek v té své plandavé bederce šplhal do našich hnízd v korunách stromů a já lezl hned za ním. Při tom jsem se na něj zespodu podíval. Byl to opravdu velmi zajímavý pohled. Při pohledu na pohlaví Vítka a na ty dva volně splývavé flapy mne napadlo, že si ten pruh látky vyloženě říká o to, aby mu natěsno protékal i dnem jeho trupu. Jak jsem vylezl do hnízda za Vítkem, tak jsem si ho jen beze slova otočil, popotáhl jsem mu tu látku pod provázkem, provlékl jsem mu ji mezi stehny a na druhé straně jsem mu ji u kostrče přivázal na uzel k tomu provázku kolem jeho pasu. Výsledek jsem mu v maximální vzájemné důvěře upravil na těle do podoby, kdy měl své pohlaví uloženo do velmi odvážných tang, před kterými měl volně splývající flap. Vítek neřekl jediné slovo, jen si tu proměnu užíval. Má úprava jeho bederky mu byla vyloženě příjemná a ve stejném gardu se mu líbil i výsledek. Vítkovi to nesmírně slušelo. Tehdy to bylo vůbec poprvé, kdy jsem se Vítka dotýkal takto odvážně, třebaže jen přes tu látku jeho bederky. Tento zážitek nás pro další roky oblékl do bederek a zároveň mezi námi pootevřel to nejdůvěrnější okno k našim ryze intimním světům.

Zde vynechám celý jeden list textu, který by byl opravdu hodně odvážný. Jen naznačím, že tím obléknutím Vítka do té první bederky náš společný příběh toho dne zdaleka nekončil. Byl to začátek něčeho, na co se pak i po letech v dobrém vzpomíná - ale vyprávět se to nesmí, zejména s ohledem na věk aktérů... :)

Naše bederky od toho dne zůstávají v základních konturách pojetí původní konstrukce. Tak, jak jsme ji spolu s Vítkem v tom hnízdě vysoko nad zemí objevili.

Vítek si tu svou bederku v té mé úpravě doslova zamiloval. Další dny si ji sám vylepšoval. Zkoušel se v lese oblékat do té své bederky s přišitým předním flapem k provázku kolem pasu, provázek opasku si protahoval tunýlkem na látce flapu, zpevnění bederky (původně uzlíkem pod provázek u kostrče) zkoušel přenést na přední stranu, odkud mu pak ten pruh látky šel natěsno mezi stehny na druhou stranu mezi půlkami k provázku, od kterého se mu opět mezi nohama vracel zpět, aby teprve pak konec té látky tvořil přední flap; pod flapem bederky Vítka to pak tvořilo zdvojená tanga, což může vypadat jako nesmysl, fungovalo to ale skvěle. Vítek zkoušel nosit bederku bez flapu (jen látková tanga), bederku bez tanga-části, jen s předním a zadním flapem, i klasickou indiánskou prérijní provlíkačku. Nakonec se ale vždy vrátil k té původní konstrukci tang s předním flapem, s ukotvením na provázku uzlem u kostrče a s pomocnými poutky zpevňující pozici předního flapu a tím i těch tang pod flapem. V této bederce se vždy cítil nejlépe. Šířka flapu (a tím i tanga části) dodnes zůstává u Vítka konstantně na dvou dlaních. Délka flapu mu obyčejně končí dlaň nad koleny. Ani tohle se za ty roky u něj nezměnilo.

Já jsem s bederkama také hodne experimentoval a vesměs jsem si prošel stejným vývojem, jako Vítek. Nakonec jsem za svůj typ přijal bederky provlíkačky s oběma flapy. Délka a šířka flapů je jinak ve stylu Vítka.

Oba jsme zkoušeli různé materiály na opasek i na samotnou bederku. Zkoušeli jsme staré kožené opasky, látkové opasky, různé provázky a tkaničky, kůži, jutu, pytlovinu, flauš, elastické látky a různé kombinace toho všeho. Nakonec jsme se vždy vrátili k té staré dobré klasice, tedy k provázku o šíře max dvou tkaniček a nebo k úzkému koženému řemínku o šíři prstu a k látce (například) z kvalitnějších prostěradel, které si barvíme do sytě modré a sytě červené. Vítek má rád kombinace, kdy má tanga část červenou a flap modrou, nebo kdy má tanga bílé a flap červený. Já jsem v tomto smyslu vyloženě naladěn jen na tu červenou.

Když jsme začali jako chlapci nosit v lese za naším sídlištěm pouhé bederky, tak jsme zjistili, že ten les vnímáme mnohem intenzivněji, než když jsme v něm zcela nazí. Bylo to esteticky dokonalé a spirituálně divošské. Obojí v tom nejlepším slova smyslu. Našim tělům to bylo nesmírně příjemné už od prvních chvil, kdy jsme si tento zvláštní oděv na sebe oblékli. Bederky se nám doslova vpíjely do kůže, kterou měnily v kůži… doslova pohádkových lesních bytostí.

Další rok se tato naše letní obederkovaná lesní dobrodružství opakovala, už to ale bylo bez těch hnízd v korunách smrků. Usoudili jsme, že nám to šplhání po stromech za to nebezpečí nestojí. Však jsme si také pamatovali na několik horkých chvil, například, kdy jsme z našich stromových hnízd nejméně jednou téměř spadli. Tehdy povolila jedna z hlavních nosných větví, která ve skutečnosti příliš nosná nebyla a naši strážní andělé pak s námi měli plné ruce práce. Také jsme se později v září ve škole dozvěděli, že náš spolužák spadl na letním táboře ze stromu, pod kterým se na kamenech ošklivě zranil a že místo docházky do třídy bude až do počátku podzimu v nemocnici. Dostali jsme k lezení po stromech zpětně respekt, který nám prve tak trochu chyběl. Coby o rok starší chlapci jsme to další léto už také měli o dost větší akční rádius našich her. S Vítkem jsme mohli vyrazit na kolech dál za město, kde jsme našli krásné lesy, ve kterých jsme volně pokračovali tam, kde jsme skončili rok před tím. Další dva roky jsme si s Vítkem užívali lesy v plném gradientu dobrodružných her. Bederky se po tyto roky staly naším lesním oděvem.

Naše bederky měly pro mne zcela mimořádný status. Tento oděv jsem nosil jen před Vítkem. Před žádným dalším kamarádem jsem se do takového oděvu už neodvážil obléknout - tedy až na pár výjimek, viz dále v textu. Jak jsem miloval les, tak jsem miloval i ten příjemný fyzický pocit spoutaného těla v tangách a ten volný flap (respektive flapy) mezi mými nahými stehny. Tu podmanivou svobodu nahého těla, kterou jsem si právě skrz to drobné spoutání a zpevnění bederkou uměl vychutnat vůbec nejintenzivněji. Spojení lesa s obederkovanou nahotou mého těla bylo pro mne neuvěřitelně návykové. Někdy jsem se do mého lesa, nebo vůbec do lesů, vydával i sám, a to jen proto, abych se tam někde na mítině svlékl do pouhé bederky. Možná jsem si tehdy tak skrz tu kladku bederky na sebe oblékal i ten samotný les. Byl to pro mne vždy nesmírně intenzivně intimní prožitek.

Vítkovo bederkaření se nejprve drželo vesměs totožným kurzem. Ani on nebyl připraven na přenos bederkaření do běžnějších sfér jeho života. Vítek má větší odvahu a fantazii, než mám já a tak se záhy stalo to, co mu dodnes i po těch letech tolik závidím. Bederkařinu si přinesl do svého chlapeckého oddílu. S obrovským úspěchem. Na jeho letních táborech, které ani nebyly o indiánech, byly bederky nakonec zcela běžným oděvem. Méně odvážní chlapci tam pak nosili „jen“ obyčejné provlíkačky, ti více odvážní pak tanga bederky s předním flapem. Když jsem viděl foto-album z jeho tábora, tak jsem byl doslova v sedmém nebi. Naneštěstí jsem se táborů nemohl účastnit, protože jsem nebyl členem Vítkova oddílu a členem jeho oddílu jsem nebyl proto, protože jsem si vybral cyklistický oddíl, protože cyklistiku jsem miloval skoro tak moc, jako les a stromy – a oddíl Vítka byl beztak zpravidla beznadějně obsazen.

Jako chlapec, respektive jako jinoch, jsem na sebe mou bederku oblékl před lidmi jen několikrát. Vždy to byly velmi příjemné, silné, intenzivní a nezapomenutelné zážitky. Například jednou, když mi bylo patnáct let, jsem se s Vítkem svlékl do pouhé bederky při brigádě v lese. Tentokrát se nejednalo o naši společnou tajnou brigádu ale o opravdovou brigádu organizovanou naší školou, nedalekou továrnou a lesní správou. Šlo o velké uklízení lesa nejen od lidských odpadků ale i od popadaných stromů a od křoví. Pracovali jsme tam spolu jako dva indiáni (každý nás tam měl tehdy za indiány). Nikomu nevadilo, že na sobě nemáme pracovní oděv. Naše práce vyvrcholila když jsme byli určení na hlídání a spravování velkého ohně, ve kterém končily suché větve a často už i napůl shnilé kmeny stromů.

Tehdy si nás tam u toho ohně někdo fotil. Za ty fotografie bych dnes dal celý měsíční plat a ještě bych pěkně poděkoval. Poněkud neskromně si dovoluji tvrdit, že nám to tehdy u toho ohně v těch našich bederkách slušelo. Dva mladí, štíhlí a zdraví kluci v bederkách ve stylu indiánů vyčnívali uprostřed lidí obléknutých do montérek a do starých sportovních souprav zcela zřetelně. Pracovalo se nám tehdy v tom indiánském outfitu velmi dobře, třebaže jsme to odnesli nadprůměrně větším množstvím různých oděrek a škrábanců po tělech. A také jsme od toho ohně byli pěkně vyuzení… Nemohlo to být ale dokonalejší, ten zážitek byl naprosto skvělý. A kromě toho jsem tak mohl poznat i jednu slečnu, která na mě mohla nechat oči a já zase na ní. Vítek naopak o tu svou slečnu přišel, protože se jí moc nelíbil náš odvážný oděv - a tohle byla pro ni asi ta poslední kapka. Jak jsem však pochopil, tak tohle její rozhodnutí Vítek přijal v obrovskou úlevou, protože sám uvažoval o tom, jak jí dát najevo, že už o ní nestojí. Tehdy nám bylo 15 let, byli jsme tedy v těch půvabně telecích létech prvních lásek a kopaček. Jo, moc mi tohle období chybí. :)

Tento zážitek práce v lese a náš pracovní "indiánský" outfit mi byl nesmírně příjemný, vesměs velmi pozitivní přijímání našich kostýmů zúčastněnými kamarády i kamarádkami ze školy mne opravdu těšilo a přesto jsem se do opakování takových prožitků nikdy příliš nehrnul. Mé bederkaření bylo mou velmi soukromou věcí, kterou jsem jinak sdílel toliko s Vítkem. Byl to zvláštní rozpor. Tolik jsem si to přál zopakovat a přesto jsem si s tím raději jen hrál ve fantaziích, než abych to aktivně tlačil k realizaci. Jak se vlastně stalo, že jsme spolu s Vítkem překročili ten náš stín a tedy, že jsme se převlékli před nezasvěcenými jen do našich bederek? Mohla za to sázka, kterou Vítek uzavřel s jedním s kamarádů z jeho oddílu. Vítek se měl pro práci v lese svléknout jen do té své bederky - a já se prostě k Vítkovi přidal. Pravda, se srdcem až v hrdle.

Vlastně jen jednou jsme byli s Vítkem nepříliš příjemnou okolností donuceni k tomu, že jsme z našeho lesa museli vyjít v pouhých bederkách, protože nám z naší skrýše někdo ty naše svléknuté civilní oděvy ukradl. Naštěstí jsme nepřišli o klíče, jen o ten oděv. Místo něj jsme měli na sobě náš speciální lesní oděv: pouhé bederky. Vítek měl na sobě tanga bederku s předním flapem a já měl na sobě látková tanga. Náš problém byl prostý. Jak se dostat domů, když jsme oba prakticky nazí. V tom velmi úsporném a zároveň velmi nepřehlédnutelném oděvu. Já to měl z lesa jen přes ulici, Vítek to ale neměl zdaleka tak jednoduché. Na své cestě domů musel překonat hned několik ulic. Bylo vyloučené, aby se vydal domů tak, jak byl. Z nepříjemné chvíle začala čerpat naše přirozená hravost. Stalo se to, o čem jsme spolu už několikrát teoreticky mluvili. A najednou to bylo tady. Naše lesní skrýše nám dávaly možnost použití našich zásob. My se ale rozhodli tuto možnost ignorovat. Začali jsme vážně uvažovat o tom, že se do mého bytu z lesa přes ulici dostaneme tak, jak jsme byli. Je to čtyřicet metrů. Pár metrů a tak obrovské dobrodružství. :)

S Vítkem jsme spolu leželi za popelnicema v křoví na kraji našeho lesa, dívali jsme se z našeho úkrytu na vchod do našeho domu a oba jsme si poněkud nejistě ale zároveň s velmi příjemným vzrušením prohlíželi okolí a připravovali se na naší poslední etapu cesty z lesa ke chodovým dveřím do paneláku. A pak na úprk od dveří k výtahu. A pak na cestu výtahem a na ty zaručeně skvěle mučivé chvíle na chodbě před bytem, než se mi podaří odemknout dveře od bytu. Nesmí nás nikdo vidět! Kdyby se dalo dobrodružství vyjádřit jako bublající necky s horkým asfaltem, tak nám naše vzrušení přivádělo tento asfalt k varu. Byli jsme jím zaliti od pat přes záda až po temeno hlavy. Vařili jsme se v něm až jsme se téměř nemohli hnout a zároveň nám dával odvahu. To druhé se jen muselo chvíli akumulovat. Ta chvíle akumulace trvala asi hodinu. Jaký je můj nejkrásnější obederkovaný zážitek? Je možné, že práve toto: tedy když jsem ležel v mé pouhé bederce s Vítkem dva metry za popelnicí, ukrytý v křoví. :)

A pak jsme se rozhodli, vyplížili jsme se z křoví, kolem popelnic, pak mezi auty, přeběhli jsme spolu ulici, pak chodník, rychle do vchodu, odemknutí dveří a … pak se mi zastavilo srdce v hrudi. Právě někdo přijížděl výtahem! Rychle jsme změnili plán a vydali se raději po schodech. Plížili jsme se po chodbách domu jako dva Apačové, dokonce jsme si kvůli tomu sundali i body, abychom nebyli slyšet. Takto jsme vyběhli až do vysokých pater domu, tam jsem klíčem otevřel dveře do mého bytu. Už jsme byli téměř v bezpečí. Posledních pár metrů naší odvážné cesty vedlo skrz předsíň přímo do mého pokoje. Mí rodiče si našeho příchodu nevšimli a my jsme jim rozhodně nehodlali dávat naší přítomnost jakkoliv najevo, tedy dokud jsme měli na sobě ty naše lesní oděvy.

Vítkovi jsem půjčil z mého šatníku oděv na jeho cestu domů, hned se převlékl, já udělal to samé a zase jsme hned vyrazili ven. Jedna z mých hodně divokých fantazií pak byla hodně dlouho o tom, že bychom my dva v našich lesních oděvech šli z lesa k Vítkovi domů bez té zastávky u mě doma. Tato má velmi divoká fantazie si nakonec našla svou realizaci, svým způsobem, právě v té již výše zmínění lesní brigádě o rok poté.

Roky dětství a dospívání rychle utekly a najednou jsme byli s Vítkem oba dospělí. Společné bederkaření nás na několik let pustilo. Sám za sebe jsem se ale občas i nadále vydával do lesů s tím, že jsem se tam převlékal do pouhé bederky. Tohle bylo mé velké tajemství, za které jsem se styděl tak trochu i před Vítkem. Jak jsem později za několik let zjistil, tak jsem se před ním styděl zcela zbytečně. Vítek dělal úplně to samé a styděl se mi to sdělit zrovna tak.

S Vítkem jsme už ale zase nedávno začali tohle krásné hobby sdílet. Skrz naše děti. Zde nechám podrobnosti - podruhé - bez hlubších detailů. Jen naznačím, že jsme jim nezávisle na sobě ukázali co to bederky jsou a ony je začaly opravdu nosit. Práci nám dost ulehčila jejich aktivita ve společném oddíle, který má k indiánům velmi blízko. A právě skrz tuto jejich velmi slibně se rozvíjející oddílovou bederkařinu se nám to s Vítkem vrátilo také. Minulé léto jsme tak byli spolu na společné letní dovolené a bylo několik dní, kdy jsme s dětmi byli my tátové jen v pouhých bederkách. Byl to nesmírně příjemný zážitek. Tak příjemný, že jsem později zkusil na internetu zjistit, jestli nás takových cvoků není víc a tak jsem našel tyto stránky. :)

Tento text byl napsán na motivy vyprávění návštěvníka stránek. V této podobě byl odsouhlasen zdrojem a schválen k publikaci. Původně to mělo být vyprávění na téma "jak jsem jako indiánský kluk chodil pomáhat dědovi do truhlářské dílny" ale po mnoha úpravách, mazání, občasné nutné cenzuře a doplňování textu je tu nakonec tohle. Tento text měl velmi divoký vývoj. "Obederkovaná truhlářská dílna" bude v samostatném příběhu někdy později, pokud vůbec...





This page is part of a website project dedicated to loinclothed theme.
Homepage is here.