Blog projetku stránek o bederkách
Zprávy, poznámky a úvahy




Poprvé do bederky - komiks Capitaine Apache, inspirace Okadou
Archer, 23.6.2018

Odvažuji se tvrdit, že každý z nás bederkářů má svůj originální silný pramen, nebo prameny, z kterých toto naše hobby čerpá. Je to zážitek, zkušenost, setkání, knížka, film, obrázek, komiks, nebo prostě něco, co nás zaujalo natolik, že nás to obléklo do naší první bederky. Do mé první indiánské bederky mne oblékl komiks Capitaine Apache, když mi bylo jedenáct, možná dvanáct let. Byly to kreslené příběhy o mladém indiánském chlapci Okadovi, které ve mě zanechaly svou hlubokou stopu. Jak ve smyslu a stylu indiánštiny, tak i bederkaření.

Okada si mne našel v tom nejlepším možném věku. Byl mi velmi silným vzorem indiánství, přestože se tehdy ke mě dostal jen v několika příbězích v časopisu PIF. Má proměna v indiána nebyla příliš komplikovaná, tedy rozhodně ne ve smyslu kostýmu. Stačilo se svléknout do pouhé bederní roušky. Asi nepřekvapí, že její střih přesně odpovídal střihu bederky Okady. Víc jsem k fyzické proměně v indiána nepotřeboval, tedy ještě kromě nekonečného vesmíru dobrodružných chlapeckých fantazií, ve kterém jsem se tehdy s rozkoší doslova koupal. Bastien z NES se vznášel jen v oblacích. Já se vznášel mezi hvězdami celé indiánské galaxie. S Okadou jsme se našli, padli jsme si perfektne do noty. Vlil mi do žil krev apačů a jejich vyprahlý kraj se stal mým druhým domovem. Obdivoval jsem jeho moudrost, kterou projevoval zejména v okamžicích, kdy byl vystaven smrtelnému nebezpečí. Obdivoval jsem jeho svobodu, kdy se mohl vyhoupnout do sedla koně uprostřed ikonicky romantické divočiny ameriky devatenáctého století a vyrazit vstříc těm nejodvážnějším dobrodružstvím. Obdivoval jsem jeho umění lukostřelby, ovládání nože, tělesnou mrštnost, sílu a styl zápasení. A také jsem fyzicky obdivoval tělo Okady, zvláště pak v tom hezkém indiánském outfitu. Proč se k tomu nepřiznat.

Textovým bublinám tohoto komiksu jsem jako chlapec vůbec nerozuměl, text byl ve francouzštině. Originální text v komiksu jsem si proto nahrazoval svou vlastní... ryzí.... indiánskou... češtinou. Vymýšlel jsem si vlastní příběhy, které šly mnohdy mnohem dál, než kam se na těch několika stranách komiksu jeho tvůrci vůbec kdy mohli - či směli - dostat. Nejprve jsem byl Okadou, jak jinak. Později mi byl Okada spíše jen blízkým přítelem. Představoval jsem si, že jsem bělošský chlapec, kterého Okada přijal za svého přítele a později za bratra. Jindy jsem se stylizoval do role indiánského chlapce, blízkého druha Okady z jeho vlastního kmene. Někdy jsem ale k němu přicházel jako indiánský zvěd nepřátelského kmene, kdy jsem s Okadou nejprve bojoval, abych se s ním nakonec spřátelil; kolikrát jsem jej jen osvobodil z kůlu mučení a kolikrát mi stejnou laskavost udělal i on, léčili jsme se navzájem ze zranění, jeden druhého jsme pak skrývali před naším vlastním kmenem... Mé fantazie byly v tomto velmi vynalézavé a uměly být i obstojně divoké. Všechny jsem si je opravdu užíval. Devadesát procent těchto dobrodružství by se klidně mohlo publikovat v knížkách pro chlapce - a ten zbytek..., inu, každý má svá tajemství.

Inspirace mé indiánštiny indiánským chlapcem Okadou byla z tohoto směru stoprocentní. Za mé obléknutí do bederky však tato komiksová postava mohla jen tak z padesáti procent. Na tento oděv mne už dříve připravily mé slipové plavky v kombinaci s červenýma trenýrkama na tělocvik. Pod trenýrkami jsem jako dítě rád nosil slipové plavkové "adamky". Bylo mi to tak velmi příjemné, zvláště pak, když mé tělo ochutalo těsně před úsvitem indiánštiny opravdová plavková chlapecká tanga.

Má první indiánská bederka tedy nebyla žádnou revolucí mého letního šatníku, jako spíše byla jen výsledkem přirozené evoluce jinak celkem běžně užívaných částí bělošského šatníku evropského chlapce. Slipové plavky a trenýrky nahradil jeden dlouhý - a zpravidla červený - pruh látky provléknutý mezi nohama. Původní plavky jsou tak vlastně dodnes čitelné v thong části všech mých bederek, trenýrky pak v předním a zadním flapu. Šíři opasku všech mých bederek jsem přijal z mých plavkových adamek; cokoliv mezi tkaničkou a šířkou palce je - podle mne - tak akorát. Plavková tanga, respektive jejich styl, se provlíkačkám paralelně staly základem pro nahé bederky, respektive pro bederky bez flapů. Preferoval jsem většinou vždy bederky s flapy, ovšem nahé bederky si mne uměly také nalézt. Prérijní provlíkačky i nativní tanga jsem tak měl v mém aktivním šatníku ještě před příchodem puberty. Od té doby tam v té skříni jsou, aktuálně tedy včetně jejich společné kompromisní varianty, kterou je bederka modrého lidu Na`vi. Kromě jednoho desetiletí, kdy jsem bederky aktivně nenosil, není týdne, abych do police s bederkou aspoň jednou nesáhl.

K tomuto komiksu autorů Lecureux a Norma mám tedy velmi specifický a nesmírně osobní vztah. Dodnes se mi líbí, přestože jeho barvy tím původním kouzlem už tak nezáří. Prostě není určen čtenářům mého věku (40+). Je až příliš naivní. Nedávno jsem, bohužel, viděl několik jeho přeložených příběhů do čestiny a nebylo to zdaleka tak dobré. Upřímně, příběhová plochost a ubíjející naivita komiksu Capitaine Apache mne až zarazila. Obrázky samotné se mi ale líbí dodnes, přestože moc dobře vím, že ve srovnání s některými jinými komiksy s indiánskou tématikou by Capitaine Apache po grafické stránce neuhájil ani bronzovou medaili. Stále to však patří k tomu lepšímu, co se dá sehnat.

Komiks se mnou zůstal prakticky po zbytek mého dětství. Rád jsem v něm po večerech listoval a s rozkoší jsem si jej prohlížel. Často jsem se před prohlížením obrázků tohoto komiksu stylově svlékal do pouhé bederní roušky, ve které jsem pak pod přikrývkou mého lůžka i usínal. Nazýval jsem si to sám pro sebe jako "spát na indiána" nebo "indiánské noci". Bylo to mé velké tajemství. Bylo mi to fyzicky velmi příjemné a krásně to akcelerovalo mé chlapecké indiánské fantazie. Provozuji to tak někdy dodnes, jen si k tomu už nepotřebuji prohlížet obrázky komiksu.

Některé obrázky komiksu Capitaine Apache byly doslova nosnými sloupy mého bederkaření, indiánštiny a romantického pojetí noble savage. Rád jsem se k nim vracel, zvláště pak k jednomu konkrétnímu; k obrázku Okady, toho polonahého indiánského chlapce, jak v pouhé bederní roušce sedí v čase soumraku na svém koni. Obrázek voněl samotnou esencí dobrodružné romantiky a indiánské krásy. Často jsem si jej prohlížel před spaním. Pronikal mi pak do snů jako klíč k indiánským světům. Dodnes ke mně promlouvá svou podmanivou písní. Zde je ve své plné kráse:

capitaine apache

Původní komiksy PIF v papírové podobě již bohužel nemám. Zmizely kdesi v časoprostoru, možná při jednom z těch velkých úklidů, kdy iniciativní rodiče vyhazují dětské - a tedy již zaručeně nepotřebné - věci dospívajícího muže. Okada tak na dlouhá léta zmizel, aby se ke mně po letech vrátil v digitálních scanech skrz internet. Postupně se mi z internetu podařilo stáhnout takřka kompletní série komiksu Capitaine Apache, což dnes považuji za splněný dětský sen. Pozdě..., ale přece. Stálo mě to několik let hledání, tedy drobnost, za kterou mi to rozhodně stálo. Nelze ani napsat jakou jsem měl radost z toho, když jsem si jej mohl opět prohlédnout. Jak mně známé, tak i ty mně do té doby neznámé příběhy, kterých je několik desítek.

Jako chlapec jsem disponoval sotva deseti příběhy Capitaine Apache, tedy jen jeho malou částí. Mít tak tehdy to, co mi dnes rotuje v NASu, tak bych radostí zářil jako supernova.

Jak jste na tom Vy? Jaký je Váš původní pramen bederkařiny? Pokud si najdete chvilku času, pak mi o tom prosím napište. Rád Vám zde poskytnu prostor k prezentaci.



Oprava `awa rel a update obrázků - II
Archer, 25.3.2018
Update v `awa rel projektu. Lepší verze obrázků. Seznam je zde:
There is update in `awa rel project. List (of improved pictures) is here:



Hlasování na téma, aneb lesk a bída anket
Archer, 22.3.2018

Odpovídání dotazů v anketách je jednou z forem, jak se správci stránek snaží do hry zapojit i jinak mlčící návštěvníky. Dostat z nich nějakou tu zajímavou informaci. Je to přirozená zvědavost tazatele následovaná radostí z toho, že na té vzdálené straně sedí někdo, kdo se kromě otevření stránek obtěžuje i hlasováním v anketě. Před lety jsem měl rozpracovanou sadu správně obederkovaných otázek, stačilo je jen nasypat na stránky. Nakonec jsem to neudělal. Udělal jsem dobře? Nebo bylo chybou, že jsem to nakonec vzdal?

Problém je celkem zřejmý. Představte si, že máte stránky věnované tématu telegrafních tyčí. Milujete telegrafní tyče, sbíráte je, píšete o nich stránky, diskutujete toto téma s dalšími takovými fandy. A pak se jednoho krásného dne rozhodnete, že na své stránky dáte anketu: „Líbí se vám telegrafní tyče?“ Nabídnete možnosti: „Ano“ - „Ne“. Problém je ten, že výsledky takové ankety jsou naprosto nesměrodatné. Kdo asi bude chodit na stránky o telegrafních sloupech, než jen ti, které takové téma zajímá. Pak se dá předpokládat, že návštěvníci budou mít k tématu velmi pozitivní vztah. Dvacet lidí zvolí „Ano“, pět „Ne“. Dvacet ku pěti pro fandy milovníků telegrafních tyčí! Skvělý výsledek. Jenže kdyby to odpovídalo realitě, tak to bude tak 1 ku 1000 ve prospěch těch, kterým jsou nějaké telegrafní tyče velmi zřetelně u zádele.

Stejné to je v případu dotazu na bederky. „Líbí se vám bederky?“ - nebo - „Nosíte bederky?“ Na naše stránky o bederkách chodí ti, kterým se bederky z nějakého důvodu líbí. Těch bude asi většina. Hodně návštěvnků k nám také přijde náhodou, nebo jen ze zvědavosti. Je to takový široký gradient šedi, od pozitivní skoro-bílé po vyloženě negativní skoro-černé vnímání věci. Občas k nám také chodí pár jedinců, kteří se tu jen baví na náš účet. Těm sekundují trollové a trouble-makeři. Tihle lidé jsou prostě všude. Zaplať Pánbuh za ně, protože tito lidé udržují člověka furt ve střehu. Používám je jako provozní brzdu celého tohoto projektu, protože takové stránky s takovým tématem prostě účinnou brzdu potřebují. Pak jsou i takoví, kteří stránky navštěvují pracovně. Řekněme, že „na kontrolu“. Výsledek takové ankety, suma sumárum, bude vypadat pro bederkáře příznivě. Jak jinak. Snadno se pak zapomene na ten chlad za zátylkem, který signalizuje, že dobrý dojem stojí na zatraceně vratkých základech. Skutečná oblíbenost užívání bederek rozhodně nebude 20 ku 5. Je férové si to zde přiznat.

Otázky takového kalibru jsou tedy zbytečné, přestože jsou na první pohled skvělým otvírákem pro ty následující specializované otázky, jako například: „Jaký typ bederky se ti líbí? S flapem, s flapy a nebo bez flapů? Délka flapů? Těsnějí a nebo volnější? Z jaké látky? Z čeho děláš opasek? Jaký je nosný příběh za tvou bederkou? Kdo byl autorem tvé první bederky? V kolika letech jsi měl na sobě poprvé bederku a jak se to stalo? Jaký byl vývoj v konstrukci tvé nejoblíbenější bederky? Kde a s kým jsi nosil bederku? Jaký byl největší trapas / jaký byl tvůj nejkrásnější zážitek ve spojení s užíváním bederek? Do jaké míry považuješ svou bederku za sexuální item? Do jaké za spirituální? Jaký obederkovaný film/kniha/autor obrázků se ti líbí nejvíce? Líbí se ti dívky v bederkách, ženy v bederkách, kluci v bederkách, muži v bederkách? Kdo všechno o tvé bederkařině ví? A jsi rád, že to ví? Kde bederku nejraději užíváš? Kde bys ji nejkraději užíval? Spíš s bederkou na těle v noci? Propaguješ bederky mezi svými kamarády? Učil jsi někdy někoho nosit bederku? Jak to dopadlo? Jaký byl prapůvodní zdroj tvé bederkařiny? Byl jsi někdy na letním táboře, kde jsi nosil bederku? Byl jsi někdy někde, kde jsi si přál nosit jen pouhou bederku, ale nakonec jsi pro to neměl odvahu? A v čem byl problém? Nosíš bederku jen ve své roli příslušné tomuto oděvu, a nebo užíváš bederky i jinde a jindy? Jaký je tvůj největší sen, který máš spojený s bederkařinou? Jak často používáš bederky? Co se ti na bederkách případně nelíbí? Potkal jsi někdy bederkáře, který ti byl vyloženě nepříjemný? Co bylo špatně? Jaké další itemy oděvu máš s nošením bederky provázány? Co si o tom, že nosíš bederky, myslí tvoje dívka? Prozradil bys jí to? Přišla ti na to? ...“

Takových dotazů mohou být doslova stovky, nabídnutých odpovědí může být tisíce.

Jemné cílení na detaily může přinést zajímavé výsledky. Pokud.... pokud by takovou sadu anket měli k dispozici jen skuteční bederkáři. Pokud by se podařilo různé vtipálky udržet stranou. Pokud by do anket nezasahovali cizinci, pro které je čeština zcela nesrozumitelným jazykem. Zvědavé náhodné kliknutí od cizinců do pole anket pak bývá problém. Případný překlad anket do angličtiny paradoxně otevře naprosto nový problém. Míchat hlasování evropských bederkářů s bederkáři ze zemí, kde žijí natives ( Japonsko, Afrika, obě Ameriky, ostrovní oblasti mezi kontinentální Asií a Austrálií ) je stejné, jako míchat jablka s hruškama. Odpověď na otázku „Chodíš ve své bederce do školy?“ bude v případě evropského kluka bezesporu záporná. Jak jinak. V případě indiánského kluka z Panamy, nebo z kluka filipínského lidu Ifugao je naopak velmi pravděpodobné, že na takovou otázku oba odpoví kladně. Hoďte do pytle kluka ze střední Evropy, panamského kluka a kluka z Luzonu a vypadne na vás skóre jeden ku dvěma ve prospěch bederek coby bežně užívaný školní oděv. Takový výsledek je pochopitelně nesmysl.

Ankety jsem tedy zatím vzdal.


Tehdy, na počátku devadesátých let...
Archer, 9.3.2018 - update 14.3.2018


S laskavou autorizací původního zdroje, který si nepřeje být jmenován:

V sedmdesátých a osmdesátých letech dvacátého století jsem jako většina lidí obdivně vzhlížel z ČSSR k Západu, tedy ke svobodnému demokratickému světu, který začínal za Šumavou a končil až někde na západním pobřeží USA. Západ byl pro mne místem práva, slušnosti, svobody a poctivého bohatství. ČSSR byla pro mne místem, který byl tomuto v přesném protikladu. Svět byl tehdy černobílý, jednoduchý a srozumitelný. Strany dobra a zla byly jasně vymezeny.

Tehdy jsem byl aktivní v jednom chlapecko-jinošském oddíle, který byl jakýmsi náborovým zdrojem pro dospěláckou indian-hobbystickou skupinu, která, mimo jiné, provozovala i soft-indian-hobbystické letní tábory pro děti. V dnešním slova smyslu by však ta naše tehdejší soft indiánština byla považována spíše za extrémní zálesácké hard-core.

Jaká to smutná inflace významu slova hard-core. Dnes, kdy jsou s velkou slávou pořádány tábory i pro mladé „youtubery“ ( ne, to fakt nekecám ), tak hard-core je pak v tomto srovnání vlastně cokoliv. Stačí, když se děti v lese ušpiní a už jste hard-core. Stačí, když děti na letním táboře vůbec vidí les a už jste hard-core.
„Dokonce nám pět minut nefungovala wi-fi. Takoví jsme byli drsňáci. Byli jsme off-line pět minut! A přežili jsme to!“


Můj oddíl, letní tábory a pak i čistě indian-hobbystické tábory byly pro mne nádherným únikem z té šedi tehdejší doby. Indiány jsem obdivoval, snažil jsem se žít podle etické a morální šablony noble savage. Když jsme u toho, tak bederky byly přirozenou a krásnou součástí tohoto mého indiánského světa. Dodnes tam ostatně jsou.

Pak přišla revoluce a následovalo první svobodné léto roku 1990. Porevoluční nadšení toho roku ještě nepolevovalo, to hezké a čisté z revoluce bylo stále v atmosféře společnosti. Všechno vypadalo krásně a slibně. Jako obvykle jsme i v roce 1990 pořádali letní soft-indiánský tábor pro děti. Naše indiánština přijala do sebe radost, očekávání a podmanivou naivitu té doby. Byl to překrásný pocit. Do toho k nám tehdy na tábor přijela na návštěvu neoficiální delegace složená z několika anglických a nizozemských skautských vedoucích. S nimi přijelo i několik opravdových indiánů z USA. Ti všichni s námi zůstali na táboře po několik dní. Po tuto dobu se stali členy našeho kmene se vším všudy. Ukazovali jsme jim naše lesy, tábor, naše indiánské umění zálesáctví, předváděli jsme jim naše obřady a pozvali jsme je i do naší celoetapové hry, která byla o mýtickém zrození amerického kontinentu. Skuteční indiáni nám na oplátku nechávali nahlédnout do života jejich předků formou zpěvu, tanců a vyprávění. Proběhly tam občas korekce některých našich indiánských aktivit, jako například vyladění některých obřadů, tanců a vůbec původního indiánského craftingu.

Bylo to krásné a divoké léto. Měl jsem za sebou několik velmi nezapomenutelných večerů a nocí, kdy jsem podstupoval jisté obřady, ve kterých jsem se dostával až k samotné hranici spirutuálního podvědomí. Některé z nich byly pod laskavým dohledem naší americké návštěvy. Poprvé v životě jsem se napoříklad dostal do extáze při tancování kolem ohňů za podmanivých zvuků velkých temných bubnů. Zasvěcoval jsem tomuto tanci čtyři chlapce a nakonec jsem nad jejich vysílenými těly sám dosáhl toho, o čem jsem do té doby slyšel jen vyprávět. Hranice nirvány a změny vědomí. Ti chlapci šli se mnou velmi daleko, dál, než jsem předpokládal, že se dostanou. Konec cesty jsem však dosáhl jen já sám. Tancovali jsme nejprve v pouhých bederkách. Tu mi později během tance ženy svlékly, aby pak na mé tělo dlaněmi nanesly barvy. Chlapci prodělali totožnou proceduru, tentokrát za laskavé pomoci dívek. Poté jsme tancovali dál, jen tak, jak jsme přišli na svět. Se sexem tohle ale nemělo nic společného, čekáte-li něco takového. Nahota k tomu tanci patří a i když se celý kmen na nás se zájmem díval, tak směrem do sexu to skutečně nešlo.

Podobných indiánských procedur a zážitků jsem měl to léto za sebou už několik. Například dva dny a dvě noci s velmi malou skupinkou vybraných chlapců a dívek, kdy jsem byl jejich spirituální leader při výpravě do hlubokého lesa, ve kterém jsme po ten společný čas žili jako hard core indiáni. Nebo když jsme při hře na indiánské války ulovili zajatce, který při mučení nejenže obstál, ale který nám pak v noci před svým skalpováním dokázal naproto fenomenálně uprchnout ke "svému" kmeni. Nebo když jsme šli po stopách skalních duchů do jeskyň při výpravě, která byla strašidelná i pro nás dospělé. Nebo když jsme v noci přepadli sousední chlapecký tábor. Pro ty kluky to muselo být naprosto neskutečné, když jsme je tiše spoutávali v jejich dočasném ležení pod širákem jednoho po druhém. Tancovali jsme pak kolem nich v pouhých pončech a bederkách, divoce pomalovaní barvami a za svitu malého ohně. Oplatili nám to do několika dní: unesli nám dva indiánské mladé zvědy, které pak drželi jako zajatce po celý den a noc - a to se vším všudy, co k tomu patřilo. Jejich osvobození byla celotáborová akce, za které se nám to během úžasného dobrodružství nakonec podařilo. Uzavřeli jsme pak spolu mír za romanticky laděného obřadu, na který dodnes účastníci vzpomínají s láskou a radostí v duši. Simulovali jsme i ducha lesa, který obcházel tábor s poselstvím, které jsme museli postupně odhalit a porozumět mu, abychom objevili dávné tajemství a příběh nedalekého skalního města. Bylo to docela strašidelné ale tak jako indiánsky. Duch nám nechával v táboře své znamení a vzkazy, které byly dobrodružným fantaziím kluků a holek jako raketové palivo. Dávkovali jsme to dětem tak, aby z toho zvědavostí a zároveň s jistým respektem úplně šíleli vzrušením a nadšením. A do toho bylo spoustu drobností, které nějakým zvláštním způsobem také akcelerovaly tábor: každý z oddílů tábora si budoval vlastní totem podle zásluh, byly tam hodně dobře vymyšlené obřady zapalování ohňů, saunování, indiánský modrý život, hry o objevování příběhů dávných časů počátku osidlování amerického kontinentu před desítkami tisíc let, podívali jsme se i na kraj amazonských pralesů ke kanibalům, zaháněli jsme vesmírné vetřelce z hvězd, kteří nám chtěli vzít stáda bizonů a pak i nás samotné, povídali jsme si s trávou a stromy, děti dostaly ve formě her skvělé informace o sopkách - tři dny nás například eminentně ohrožovala sopka a náš kmen se tomu musel postavit, provozovali jsme různé šamanské obřady.... Kromě toho jsem tehdy dovršil dlouholetý vztah s jednou mou kamarádkou, která na táboře byla jako jedna z vedoucích. Počali jsme spolu dítě v té nejryzejší indiánské chvíli, jakou si snad lze představit. Dnes je ten chlapec, který se nám po devíti měsících narodil, krásný muž, který vyrostl, řekněme, s bederkou u pasu jako s oděvem, který s naprostou samozřejmostí přijal za vlastní. Do dvou let našeho syna následovala krásná dcera, která později jako indiánka nejraději nosila pouhé prérijní bederky také - a dodnes je tak na táborech po klukovsku nosí. Ten tábor roku 1990 byl ve všech ohledech jedinečný a to zde o něm zdaleka nepíšu vše. Jsou různá tajemství, která jsou společným bohatstvím jen těch, kteří byli tehdy účastníky. :)

Toho všechno byla naše návštěva za Západu nejen svědkem, ale i živou součástí. Po několika krásných dnech sice naše návštěva odjela, tábor však letěl dál. Trval ještě dalších plných deset k dní, než byl u svého konce. Chlapci a dívky na táboře byli indiány naprosto okouzleni. Pro ně to byli živí bohové, kteří na půdu tábora sestoupili z (amerického) nebe. Mé nadšení pro indiánství a svobodný Západ ještě naposledy postrádalo jakékoliv limity. První trhliny v dokonalém štítu obojího se však objevily záhy, a to ještě před tím, než naše zahraniční návštěva z našeho tábora opět odjela. Tehdy jsem na indiánštinu vůbec poprvé prohlédl naprosto novýma očima. Do té doby jsem se cítil být indiánským indiánem. Od toho okamžiku jsem byl již jen indiánským bělochem. Fantazie byly dostiženy realitou. Zjistil jsem, že to, co pokládám za indiánštinu, že nemá - a nikdy ani nemělo - s opravdovými indiány mnoho co společného. Že opravdoví indiáni z prérií jsou také jen... lidé.

Byly to úplně první kousky skládanky, kterou jsem pak dával dohromady ještě několik let. Výsledek s mou původní indiánštinou vůbec nekorespondoval, respektive nekorespondoval s realitou původních indiánů. Nekorespondoval ani s mým tehdejším pocitem viny za to, že jsem běloch. A nakonec nekoresponodval ani s mou tehdejší představou o míře svobody západního světa. K tomu prvnímu jsem se dopracoval ještě na tom táboře roku 1990. To druhé jsem tak začal plně vnímat o dva, možná o tři roky později.To třetí byl ještě delší proces, který vlastně trvá dodes.

Co se tedy na vrcholu splnění mého odvěkého snu – tedy předně setkání s reálnými indiány na půdě letního tábora – stalo?

1. Úžas západoevropanů z míry svobody, která tehdy v tom roce 1990 na našem území panovala. Tento jejich šok mne tehdy naprosto překvapil. Něco takového jsem vůbec nečekal. Ti lidé byli zcela v úžasu z toho, že si děláme v lesích takový tábor. Že nás z toho místa nikdo nevyhazuje. Že nikomu nevadí naše ohně. Že můžeme svobobně chodit do lesa. Že v něm můžeme být i mimo vyšlapané oficiání cesty. Že v něm můžeme spát. Že stačí jen ústní dohoda s hajným o suchém dřevě pro potřeby tábora. Že lesy v mé zemi nemají kolem sebe ploty a cedule hovořící o srtiktních zákazech vstupu pod vysokou pokutou a o soukromém majetku. Tihle západoevropští skauti z toho byli naprosto perplex. Tehdy jsem poporvé slyšel, kdy někdo ze západu řekl, že u nás máme – coby skauti - mnohem větší svobodu pro táborové a oddílové aktivity, než mají oni. Že tohle v čerstvě ex-totalitní zemi absolutně nečekali.

2. Druhý bod na toto přímo navazuje. Úžas zapadoevropanů – i indiánů – z toho, jak odvážně laděný ten náš tábor byl. Odvážně laděný i ve smyslu nahoty. Děti (od 10 do 16 let) na našich táborech byly často jen nahé, nebo jen v pouhých bederkách. Nebyl problém je vidět nahé při bojových hrách v lese, při plavání, odpočívání a opalování na louce na břehu potoka, v potní chýši, v sedle koně, při fotbalu a lacrosse, při zápasech v bahně, při lovení nepřátel a jejich spoutávání, při vzájemném malování na těla, při lukostřelbě, během lovení večeře (ulov si v ohradě zajíce a s kamarády si ho připrav k večeři, co si chytnete a upečete, to budete mít), při hře na indiánské šamanství a kouzelníky, při táborových obřadech, tancích, bubnování, zpívání a i divadle, při výpravách daleko za hranice tábora, během indiánské olympiády, při běhu krajinou, při dobývání a obraně tábora / nějakého území, při stopování, při šplhání po stromech a skalách, při ranní rozvičce, při sběru dřeva na táborák, při stavění různých lávek, přehrad, totemů... a jiné.

Svobodná devadesátá léta jsou už pryč. Dnes vládne farizejský kryplistán neomarxistické euro-bolševické idiocie. Už to k nám z toho slavného Západu přišlo. Zkuste mít v takové atmosféře dětský tábor v indiánsky nahém outfitu. Další komentář je myslím netřeba. Nemluvě o pozdější prezentaci takového tábora někde na netu, kterou si v lepším případě vykoledujete pozvání na služebnu PČR a v tom horším případě rovnou soudní jednání a vazbu.

3. Měl jsem stále víc a víc vlezle neodbytný pocit, že se na nás naši indiánští návštěvníci dívají s jistým despektem. Velmi se snažili tento despekt zatajit a opravdu jim to šlo. Rozhodně tedy ty první dny. Pak si ale už tak pozor nedávali a já za tu oponu jejich úsměvů mohl občas letmo nahlédnout. To, že si hrajeme na indiány, tedy my Evropané, tak to je v jejich nitru bytostně uráželo. Byl to trpký jed za těmi jejich úsměvy. Z nás bělochů si toho všiml jen málokdo. Mě se toto nepříjemné potvrzení jejich rasizmu, arogance a nesnášenlivosti potvrdilo jednoho večera, kdy jsem shodou okolností s jedním mým kamarádem vyslech jejich rozmluvu, která rozhodně nebyla určená naším uším. Oni nás svým způsobem obdivovali a zároveň námi - opět svým způsobem - pohrdali. Bylo to, jako bych tehdy dostal facku. Plesk.

4. Při zhodnocení indiánštiny reálných indiánů a indiánštiny našeho tábora jsem dospěl k poznání, že k indiánům mají dost možná mnohem blíž ti kluci a holky z našeho soft-indiánského tábora, než ti, kteří k nám přiletěli přes oceán. Naši návštěvníci z Ameriky měli ssebou originální artefakty, byly vyzbrojení tématickými příběhy a bezpochyby i mnohem hlubšími vědomostmi... a přesto bych vsadil i ty poslední boty na to, že neznalý náhodný návštěvník našeho tábora by nás bělochy tehdy bezpochyby označil za ty, kteří jsou „nejoriginálnějšími indiány ze všech přítomných". Velké překvapení pro mne například bylo to, že my dospělí bělošští indiáni jsme byli mnohem lepší střelci z luku, než byl originál. Americké indiány to přivádělo dost do rozpaků. Když jsme jim nabídli, že by se mohli svléknout z bělosškých šatů také jen do bederek, tak s jistou panikou v očích tuto naši nabídku odmítli. Vlastně to bylo nesmírně absurdní. My běloši jsme byli oblečení jako indiáni, respektive nazí jako indiáni a skuteční indiáni byli oblečení v plné palbě bělošskoho stylu. Dokonalé prohození rolí. Navíc na evropské půdě.

5. Večerní povídání a vyprávění originálních indiánů, které se překládalo pro naše mladé publikum, bylo obyčejne velmi hezké. Tedy dokud se téma nezačalo týkat bělošské okupace amerického kontinentu a všech možných křivd, kterých jsme se vůči indiánům my běloši dopustili a stále dopouštíme. Jistě, byl v tom velký kus pravdy a asi bych jako potomek indiánů nemluvil jinak. Sami jsme se tomuto tématu na táborech nevyhýbali. Přesto... ze strany indiánů to v jejich podání bylo nevhodné a působilo to poněkud jednostranně. Indiáni své předky vykreslovali jako mírumilovné bytosti, kteří si do příchodu evropanů jen v míru lovili bizony. Selektivní výber z historie v jejich podání byl až příliš selektivní. Člověk by mohl snadno získat pocit, že běloši byli jen šílení vraždící ďáblové, zatímco indiáni že byli přesným opakem této žumpy. Cítil jsem, jak naše indiánské návštěvníky pevně spojuje nenávist vůči nám bělochům, jak jim dělá dobře ta prima pohodlná role živé oběti. Skvělý business. Pochybuji, že by to jakkoliv reálně chtěli změnit.

6. Vědel jsem, že indiáni nejsou krásní nadlidé, jak byli vykreslovaní v tehdejších velmi populárních filmových Májovkách. I tak jsem ale nebyl připravem na to, že skuteční potomci indiánů z velkých plání jsou až tak.... fyzicky neatraktivní. Osobně jsem byl v tomto velmi zklamán. Není fér posuzovat člověka na základě jeho fyzických dispozic z já se za toto mé hodnocení také velmi stydím, pravdou však je, že mé zklamání v tomto směru šlo hodně hluboko.
Byl jsem svědkem toho, že indiáni jsou zkrátka také jen lidé. Že i indiáni v noci chrápou, že chodí na záchod, že se umí taky dloubat v nose, že při jídle mlaskají, že řeší přízemní problémy, že mají také své nálady a vrtochy, źe nemusí vždy mluvit pravdu, že rasisticky nesnáší asiaty a ještě více černochy a ... že vlastně na svou krev nejsou až tak moc hrdí, jak by si člověk odkojený naivní euro-indiánštinou jinak mohl myslet.

Další body si nechám jen pro sebe. Tvrdé indian-hobbysty a reálné indiány bych zde mohl dalším rozvojem mých myšlenek tvrdě a reálně urazit.

Ten rok 1990 jsem přestal být indiánem, respektive stal se ze mě indián jiného typu, který svou indiánštinu opírá víc o tu barevnou bělošskou fantazii, než o původní indiánskou realitu. Přijal jsem od indiánů jen názosloví, část spirituality, způsoby přežití a života v přírodě, oděv, některé obřady a tak podobně. Skrz indiánštinu jsem přišel ke skvělým zážitkům a přátelům. A také k poznání, že jsem vlastně nesmírně hrdý na to, že jsem... běloch.





This page is part of a website project dedicated to loinclothed theme. Homepage is here.