Blog projetku stránek o bederkách
Zprávy, poznámky a úvahy





My, lidé pandorského kmene Na´vi
Archer, 3.12.2017

Jako kluk jsem velmi často snil o tom, že jsem indiánem v té správné indiánské době a na těch správných indiánských destinacích naší planety. Později jsem snil o tom, že jsem indiánský Atreyu, respektive, že jsem blízký přítel této pozoruhodné bytosti z říše Fantazie. A ještě o pár let později jsem snil o tom, že jsem indiánským elfem. Jako fanda Star Treku jsem se pak na samotném prahu dospělosti podíval i hlubokého do kosmu, ve kterém jsem si naplno užíval mou vysněnou roli člena mimozemského indiánského kmene, který je kontaktován lidmi z hvězdné lodi Enterprise 1701. Obohacení mé bederkařiny o vysoké oktany spirituálního noble savage fandovství bylo po celé mé dětství a dospívání samozřejmostí.

Vývoj mých vysněných světů, ve kterých jsem si vždy vystačil jen s pouhou bederkou u pasu, nebyl nikdy statický. Zato mé bederky byly po mnoho let prakticky neměnné. Používal jsem bederky s flapy (prérijky) a nebo bederky bez flapů, které měly podobu velmi blízkou japonskému rokushaku, nebo jednoduše řečeno – chlapeckých tang. Oba tyto základní typy bederek měly vždy čitelně indiánský, resp. indiánsko-elfský rodokmen, přestože se v žádném případě nebály ani užití velmi moderních materiálů.

Soumrak tohoto mého prvního období bederkařiny přišel s tím, jak původní chlapecké a jinošské fantazie tvrdě narazily na realitu všedních dní dospělého věku. Okolnosti pro aktivní bederkařinu po mém 18 roce vůbec nebyly příznivé, a tak jsem bederky pověsil na hřebík. Vrátil jsem se k nim až po 13 letech. Nejprve pasivně a pak i aktivně. Mohl za to hlavně internet, který mi ukázal, že bederkaření může být krásným a funkčním hobby i v dospělosti. Mé první kroky internetem šly nejprve skrz různé webové stránky (tuzemských i zahraničních) letních táborů a indiánských oddílů. Chlapcům bederky slušely. Nikomu bych tehdy nepřiznal, že celé dny prolézám internet jen proto, abych si našel a obdivoval fotografie nahých chlapců s bederkama u pasu, ideálně pak v indiánském stylu. Nechával jsem se těmi fotografiemi mých mladých nástupců s rozkoší unášet proti proudu času, přestože jsem jako kluk na žádném takovém middle/hard core indiánském táboře nebyl. Nalezl jsem i překrásné obrázky dospělých lidí, kteří měli na sobě bederky při různých reenacting indiánských akcích a na letních indianhobbystických mostly-adult táborech. Doslova jsem zajásal. Ani tohle bych tehdy nikomu nepřiznal, abych nevypadal jako 4%. Netrvalo dlouho a na mé nahé tělo opět vyšplhala bederka v tom starém dobrém stylu prérijních indiánů. Znovuzrození bederkáře bylo dokončeno. Od té doby mám bederky opět dostupné v živých policích mého šatníku. Dvakrát se do stejné řeky nevstoupí, jak tady psal jeden z návštěvníků stránek - a měl naprostou pravdu. Ty vody jsou dnes opravdu jiné. Nejsou horší, jsou jen... jiné.

Pak jsem začal dělat tyto stránky o bederkářství (nejen) pro bederkáře. Ideová základna mého bederkaření tehdy čerpala hlavně z mého dětství a dospívání. Zdálo se, že se má bederkařina už nemá kam dál vyvíjet. Na pojetí stránek to tehdy bylo hodně vidět. Tohle platilo od roku 2004 až do roku 2009, kdy jsem objevil svět Pandory Jamese Camerona. K Pandoře jsem vlastně celý život směřoval. Svým způsobem jsem mentálně víc člen Na´vi kmene, než pozemšťanem. Zjistil jsem to tehdy v tom obrovském kinosále pražského Imaxu, ve kterém jsem měl před sebou plně otevřený svět Pandory a lid Na´vi. Filmový příběh ve mně asi vyvolal střípky vzpomínek na některý z mých minulých životů, protože to uchvácení Avatarem bylo extrémně intinzivní. Přicházelo to ke mně i z těch nepovolených směrů, o kterých se my, lidské bytosti za našeho života vůbec nemáme - nebo dokonce vůbec nesmíme - dozvědět.

Na´vi jsem začal považovat za můj nový ideál noble savage. Koncentruje v sobě všechno to, o čem jsem jako kluk při hře na indiány, na mimozemské indiány a na elfy snil. Postupně jsem objevil, že v tom tak nelítám jen já sám, ale že nás je víc. Na internetu začaly vznikat fan-stránky filmu Avatar a lidu Na´vi. Tiše jsem se připojil ke této komunitě a velmi nesměle jsem ji sledoval. K mému obrovskému překvapení jsem tak například zjistil, že ten libozvučný jazyk Na´vi má svůj řád, slovíčka a gramatiku. Začal jsem se učit Na´vijštinu. Je to už mnoho let, co ležím ve slovíčkách a gramatice – abych při návštěvách learnnavi.org vždy znovu a znovu zjistil, že jsem zcela beznadějný apxa skxawng ftu ´Rrta – veliký pitomec z planety Země. S jazyky jsem vždy zápasil, jak asi vidíte i na tomto textu.

Na Avatar, Pandoru a pak předně na modrý lid Na´vi jsem se pochopitelně díval i očima bederkáře. V oděvu Na´vi jsem objevil prozatímní vrchol mé bederkařiny, tedy tewng, což je v navijštině výraz pro bederku. Adresa našeho webu o bederkách má v sobě, mimochodem, přesně tento výraz. Rozhodně to není náhodou. Tewng je spojením mých dvou favorizovanách bederek z dětství; tedy tanga bederek a prérijních provlíkaček. Pokud spojíte obojí dohromady a vynecháte zadní flap, tak máte perfektní tewng, který lidé z planety Země mohou nosit stejně tak dobře, jako to nosí pandorští lidé kmene Na´vi. Tento oděv originálně vychází z bederek jihoamerických indiánů, kteří Camerona inspirovali. Je také totožný s japonskýma bederkama Fundoshi. Na nahém těle je ten oděv velmi příjemný a vypadá velmi hezky. Přiznám se, že kdybych byl znovu klukem, tak bych tewng určitě preferoval jako můj primární indiánský oděv.

Tewng asi nikdy nebude přítomen na letních táborech pro děti, protože kam se horko-těžko vejdou prérijky s flapy, tak tam prérijka s pouhým předním flapem a tangama vespod nebude mít šanci ani omylem. My dospělí si však můžeme dovolit víc. Tewng můžeme nosit všude tam, kam se vejdou i obyčejné plavky; například někde u břehu moře, na louce u rybníka, na hobby-táboře pro dospělé, na chatě, při protékání krajinou, nebo prostě jen tak doma. Skvěle se v tom dá spát. Nemá to praktické funkce pyžama, ty ani nemá omylem. Při usínání je to ale na těle příjemné tak, že je to až návykový... na´vijský noční oděv.

BTW, bederky typu Tewng / fundoshi ušité z plavkoviny mohou být velmi příjemné a zajímavé plavky, které odvážnější z nás bederkářů mohou nosit i do bazénů. Skvěle se v tom plave. Sám mám tuto živou zkušenost. Mohu uklidnit případné zájemce o takovéto plavky, že plavčíci s tímto plaveckým úborem nemají sebemenší problém.

Světu fandů filmu Avatar je tewng pochopitelně znám. Na´vi jsou prakticky nazí, jejich bederky jsou opravdu jen tanga + přední flap = v živém reálném pozemském světě euro-atlantické civilizace problematický oděv. V našem světě, ve kterém je lidská nahota stigmatizována, proto mnozí (prakticky všichni) reenactoři tuto na´vijsky-lidskou over-nahotu jemní tak, že si pod tewng oblékají přiléhavý oděv, nebo mají tewng, který zakrývá i to, co by zakrývat neměl. Takové sewng (množné číslo od tewng) rozhodně nejsou mým šálkem kávy. Snahy o různé společensky akceptovatelnější modifikace tewng / sewng mají v drtivé většině nepěkné výsledky. Tedy podle mého názoru. Je škoda, že cosplayeři pandorského světa nemají takovou odvahu, jakou má většina reenactorů původních obyvatel ameriky. I když, pravda, uznávám, že je snadnější se svléknout do pouhé bederky někde v lese ve stínu tee-pee, než někde před kinosálem v centru metropole.

Xelloss na´vi and native american reenactor + hobbyst Nedávno jsem se setkal na interentu s jedním člověkem jménem Xelloss, který má rád indiány (je poctivý indianhobbysta) a který zároveň zcela beznadějně propadl Avataru pana Camerona. Jeho profil (dostupné po přihlášení do systému) naleznete na stránkách learnnavi.org. Jeho styl života má výrazně indiánskou podobu. Na první pohled je indiánem. Na ten druhý si všimnete, že je také lidským členem pandorského kmene Na´vi, přestože má jen indiánskou bederku, přestože nemá modrou barvu kůže, přestože nemá na´vijsský nos, ocas a uši... Jeho bederkaření, tedy provedení a užívání bederek, mne velmi pozitivně oslovilo. Jeho bederky jsou skutečným unikátem a stále je zdokonaluje. V přiložených obrázcích to můžete posoudit sami. Jedná se o klasické prérijní provlíkačky, nejsou to tedy sewng v tradičním stylu pandorské módy.

Instalací velkých uší, ocasu, USB copánku a aplikací tří deci modré barvy na kůži se dá docílit velmi čitelný a srozumitelý pandorský výsledek. Tewng, velký luk + něco pandorských-like ozdob, to vše pak už jen tvrdí na´nvijskou muziku. Podle mého názoru si ale fyzickou proměnu v Na´vu může dovolit jen člověk, který má s malováním na tělo a s instalací tělesných vylepšení pofesionální zkušenosti. Dokonalý avatarský cosplay jsem dosud u žádného fandy neviděl a to se v této komunitě virtuálně pohybuji už dost dlouho. Ono vlastně ani nejde docílit kvalit filmové fyzické podoby členů kmene Na´vi. Vzájemná vzdálenost lidských očí, jejich velikost a tvar nejsou s Na´viji kompatibilní. Instalované uši a ocasy Na´vijů jsou na lidských tělech žalostně mrtvé a nehezké. Často to vypadá i směšně. My lidé zkrátka smáme smůlu. Nelze být fyzicky dokonalým Na´vi. Lze však být indánem, takovým pozemským Na´vi. Proměna v indiána nám jde o poznání snadněji, než proměna v Na´vi. Podle mého názoru je to jediný praktický způsob, kterým se můžeme výrazně přiblížit Na´vi a Pandoře. Xelloss se touto indiánskou cestou vydal a podle všeho se mu to daří. Hodně mu pomáhají fyzické dispozice jeho těla. Nejen, že je štíhlý. On je štíhlý v liniích těl Na´vi. Xelloss na´vi and native american reenactor + hobbyst Xelloss má mé obrovské uznání. Že byl indiánem ještě před filmem Avatar toto mé uznání vůbec nesnižuje. Jeho bederkaření je poctivé a krásné.

Po tewnga tsulfatu lu, ma itan, ma ite... :)

Bederka Xellosse je více indiánská, než na´vijská, což ale rozhodně není na škodu. Indiánská bederka s flapy pozemským členům kneme Na´vi poslouží úplně stejně, jako tewng. Dotek s noble savage světem má stejnou plochu kontaktu. Xelloss sám tuto bederku označuje jako Mark MK VI. Bederka je tedy ve verzi 6.0. Od svého předchůdce se například liší tím, že MK VI nemá viditelné švy na linii opasku a horního okraje flapů, nebo že flapy jsou jen plynulým pokračováním slipové části z obou stran. Původní verze byly tvořeny ze samostatnných částí 2x flap + thong část, které byly na linii opasku k sobě natvrdo sešity úzkými řemínky. Bederka Xellosse MK VI je tradičně vyrobena z vydělávané jemné kůže. Ve slipové / thong části jsou oba pruhy látky sešity. Pevný opasek je stabilní kotvou pro leggings a další indiánské, resp. na´vijské propriety.

Xelloss na´vi and native american reenactor + hobbyst Xelloss na´vi and native american reenactor + hobbyst Xelloss na´vi and native american reenactor + hobbyst Xelloss na´vi and native american reenactor + hobbyst Xelloss na´vi and native american reenactor + hobbyst Xelloss na´vi and native american reenactor + hobbyst Xelloss na´vi and native american reenactor + hobbyst Xelloss na´vi and native american reenactor + hobbyst Xelloss na´vi and native american reenactor + hobbyst Xelloss na´vi and native american reenactor + hobbyst Xelloss na´vi and native american reenactor + hobbyst Xelloss na´vi and native american reenactor + hobbyst




Oprava `awa rel a update obrázků - I
Archer, 15.10.2017
Update v `awa rel projektu. Lepší verze obrázků. Seznam je zde:
There is update in `awa rel project. List (of improved pictures) is here:





Pozor, IMGSRC.RU je toxickým virusfestem a pravděpodobně i mine-coinerem

Do not enter IMGSRC.ru (picture sharing server), its one huge virus-fest and probably a coin-miner.

It used to be a good server, but it is not anymore.
Archer, 14.10.2017 - update 3.12.2017


Ruský server IMGSRC.ru byl před několika lety prima místem, kde se daly bezpečně a snadno najít / sdílet spousty zajímavých obrázků. To je však už jen dávná historie. Poslední rok se mi tam při pohledu na tamní fotogalerie stále častěji startuje dávicí reflex. Server do toho spustil velmi agresivní reklamu, která dospěla do aktuálního stavu, kdy tamní stránky prakticky neustále hážou návštěvníkům pod nohy automaticky otevíraná okna s extrémně zavirovaným a závadným obsahem. Tamní vykukové si dokonce začali hrát - velmi pravděpodobně - i s coin-minery. Pokud nechcete mít zavirovaný počítač, tak se IMGSRC.ru raději vyhýbejte. Je mi líto slušných a poctivých lidí s kvalitním materiálem, kteří si tam za ty roky vystavěli své projekty - jako například Fikanllou, který se věnoval/věnuje obrázkům Pierre Jouberta. Tak krásné téma a tak nádherné obrázky.... uprostřed takové žumpy? To je, jako když když se motýl posadí na vrcholek kysele tlející hromady hov3n.... sorry jako, ale jiné přirovnání mne zde opravdu nenapadá.




This page is part of a website project dedicated to loinclothed theme. Homepage is here.